latinica  ћирилица
21/10/2019 |  09:48 | Autor: SRNA

Banjaluka: Ove sedmice se obilježava 50 godina od katastrofalnog zemljotresa

Pedeset godina od katastrofalnog zemljotresa koji je 27. oktobra 1969. godine potpuno razorio Banjaluku biće obilježeno ove sedmice prigodnim memorijalnim programom.
Zemljotres u Banjaluci (foto: arhiva) -
Zemljotres u Banjaluci (foto: arhiva)

Centralni događaj je izložba "Zemljotres u Banjaluci - 1969, solidarnost, obnova i izgradnja", u organizaciji Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske, Arhiva Srpske i Udruženja arhivskih radnika, koja će biti otvorena 26. oktobra u 19.00 časova u Banskom dvoru.

U okviru izložbe, na spoljašnjim zidovima Muzeja savremene umjetnosti biće postavljena instalacija drvenih stubova - djelo umjetnika Dragoslava Malinića, u znak sjećanja na 15 žrtava zemljotresa, saopšteno je iz Gradske uprave.

Obilježavanje 50 godina od katastrofalnog zemljotresa počeće u srijedu, 23. oktobra, multimedijalnom postavkom o životu u razorenom gradu tokom jeseni 1969. i zime 1970. godine.

Prvi dio postavke čini izložba 24 reprodukcije fotografija i negativa koje su od novembra 1969. do sredine marta 1970. godine snimili banjalučki foto-amateri Radivoj Radanović, Aleksandar Sjerikov i Ljubinko Bato Smoljanović.

Drugi dio čini projekcija arhivskih filmova o banjalučkom zemljotresu koje su tokom ta četiri i po mjeseca amaterskim kamerama snimili Ivica Kurtović, Miodrag Šobot i Ljubinko Bato Smoljanović.

Kuriozitet ove multimedijalne postavke je da fotografije i negativi, čije će reprodukcije biti izložene, nikada nisu viđeni u javnosti, jer su prethodnih pola vijeka bili dio privatnih kolekcija ovih foto-amatera.

Organizator ovog vizuelnog podsjećanja na posljedice zemljotresa je Filatelističko društvo Banjaluka, uz podršku grada Banjaluka, a autor je banjalučki kolekcionar i publicista Goran Barać.

Izložba će biti otvorena do četvrtka, 31. oktobra, radnim danom od 8.00 do 20.00 časova.

U četvrtak, 24. oktobra, u 19.00 časova biće otvorena izložba "50 godina od zemljotresa u Banjaluci 1969-2019" autora Milenka Đorđevića, u organizaciji Muzeja Republike Srpske.

Za 26. oktobar najavljen je okrugli sto u organizaciji Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta, u okviru kojeg će i Republički hidrometeorološki zavod imati prezentaciju o zemljotresima na području Banjaluke.

U zemljotresu 1969. godine život je izgubilo 15 ljudi, a 1.117 je teže ili lakše povrijeđeno. Materijalna šteta bila je ogromna.

Na Trgu Krajine i danas se nalazi sat koji je prestao da kuca 27. oktobra 1969. godine u 9.11 časova, i podsjeća na razorni potres koji je zadesio Banjaluku prije pet decenija. /