X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Zdravosfera
21/10/2019 |  10:06 ⇒ 10:59 | Izvor: SRNA

Kestenburg će okupiti studente sa tri kontinenta

Festival studentskih pozorišta Kestenburg biće otvoren 16. novembra u Banjaluci, a očekuje se učešće studenata sa tri kontinenta - Azije, Evrope i Amerike, rekao je Srni direktor ovog festivala Aleksandar Pejaković.
Kestenburg - Foto: RTRS
KestenburgFoto: RTRS

Pejaković je istakao da će u takmičarskom dijelu festivala, koji organizuje Banjalučko studentsko pozorište, biti tri predstave studenata sa ova tri kontinenta, dok će i revijalni program biti veoma zanimljiv.

- Uvodimo i stručna predavanja, tako da će nam u gostima biti i čuveni profesor Ivan Medenica - rekao je Pejaković.

On je istakao da je, osim afirmacije Banjaluke u oblasti pozorišnog stvaralaštva studenta, cilj festivala i da se vide dostignuća drugih studenata.

- Želimo i da vidimo gdje se mi nalazimo kada uporedimo naša i dostignuća studenata iz drugih zemalja, te da nam to bude podstrek da radimo još bolje, a sekundarni cilj Festvala jeste spoj sporta i kulture, tako da ćemo ove godine promovisati kuglanje i ronjenje - rekao je Pejaković.

On je istakao značaj podrške društva u realizaciji projekata u kulturi, te izrazio zadovoljstvo što su rad Banjalučkog studentskog pozorišta prepoznali mnoge vladine, ali i nevladine institucije.

Osim Kestenburga, Pejaković je istakao da je ponosan i na predstavu u produkciji Banjalučkog studentskog pozorišta "Mlijeko" u režiji Slobodana Perišića, koja je, prema ocjenama i stručne javnosti i publike, sada u rangu najviše cijenjenih predstava na prostoru bivše Јugoslavije.

- Ponosni smo da smo uspjeli iz jednog malog "podruma" u centru Banjaluke da napravimo jedinu dramu u Banjaluci čije je gledalište na svakom izvođenju prepuno i mladih i odraslih i penzionera, odnosno svih onih koji se ne stide iskrenih emocija - rekao je Pejaković.

Prema njegovim riječima, u narednom periodu je planirano nekoliko premijera zaredom, kojih nije bilo u prethodnih godinu dana, kada je bio zastupljen bulevarski repertoar koji podrazumijeva da je u sezoni samo jedna predstava na repertoaru i izvodi se sve dok ima publike.

- U ovoj godini imali smo jedino premijeru predstave "Dejton", koju smo realizovali u saradnji sa neformalno grupom "NamladiMa", dok do kraja godine, ili najdalje početka naredne sezone, očekuju nas premijere na kojima intenzivno rade Željko Kasap i Radenka Ševa, te projekat "Audijencija", koji će biti koprodukcija sa pozorištem iz Tuzle -rekao je Pejaković.

On je dodao da će pozorišna sezona, koja u ovom teatru počinje u februaru, a završava se krajem godine, biti zatvorena premijerom predstave "Žilište", koju postavlja profesor Renata Agostini, a planirano je da bude izvedena krajem decembra.

- Krećemo se ka posljednjoj etapi ove 43. sezone, koja će imati bogat finiš. Prije svega, jer nam u repertoarskom smislu kao osvježenje dolazi Nebojša Kuruzović i sjajni Džez poezi kabare sa realizacijiom "Teatra poezije" svake subote do kraja godine, počevši od 2. novembra - rekao je Pejaković.