X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Zdravosfera
21/10/2019 |  11:15 | Izvor: SRNA

Otvorena prva dionica gasovoda Turski tok

U Bugarskoj je otvorena prva dionica gasovoda "Turski tok" od 11 kilometara, od granice sa Turskom do kompresorske stanice Strandža.
Turski tok (foto: CC0 / Turkstream) -
Turski tok (foto: CC0 / Turkstream)

Otvaranju su prisustvovali premijer Bugarske Bojko Borisov, ministar energetike Temenuška Petkova, rukovodstvo operatora Bulgartransgaz, kao i izvođača građevinskih radova konzorcijuma Arkad.

Borisov je izjavio da je naziv Balkanski tok postao ujedinjujući za učesnike projekta.

- Odabrali smo naziv Balkanski tok jer ujedinjuje zemlje u regionu. Sljedeće nedjelje ćemo pokazati kako gradimo interkonektor sa Grčkom, tako da će Bugarska imati dvije gasovodne magistrale preko kojih će naše komšije dobijati gas -objasnio je premijer.

Ministar energetike naglasila je da će ovaj projekat pružiti priliku Bugarskoj da zadrži svoj strateški položaj na gasnoj mapi Evrope, prenosi Sputnjik.

Projekat Turski tok podrazumijeva izgradnju gasovoda koji se sastoji iz dva kraka, kapaciteta od po 15,57 milijardi kubnih metara.

Prvi krak je predviđen za isporučivanje gasa turskim potrošačima, a počeće da radi tokom ove godine. Drugi krak je namijenjen za snabdevanje zemalja južne i jugoistočne Evrope.