latinica  ћирилица
21/10/2019 |  13:04 | Autor: SRNA

Ekonomski odnosi Beograda i Tokija bolji nego ranije

Premijer Srbije Ana Brnabić rekla je u razgovoru sa japanskim premijerom Šinzo Abeom da su ekonomski odnosi dvije zemlje bolji nego ranije, te zahvalila Tokiju na uravnoteženom stavu po pitanju Kosova i Metohije.
Ana Brnabić -
Ana Brnabić

Brnabićeva, koja boravi u Tokiju povodom krunisanja japanskog cara Naruhita, istakla je da je sastanak sa japanskim premijerom bio izuzetno sadržajan i da je akcenat bio na ekonomskoj saradnji dvije zemlje, koja je znatno bolja nakon posjete Abea Srbiji.

- U Srbiji posluje nekoliko značajnih japanskih investitora, kao što su "Japan tobako internešnel" koji je odlučio da proširi svoju proizvodnju, "Tojo tajres" koji je najavio dolazak u Inđiju, što će biti jedino predstavništvo ovog japanskog giganta u Evropi, te "Azaki" koji treba da zaposli 1.700 ljudi - rekla je Brnabićeva.

Ona je dodala da ju je japanski premijer upoznao sa još zainteresovanih investitora iz Јapana u oblastima prehrambene industrije i poljoprivrede, saopšteno je iz Vlade Srbije.

- Јapan je priznao jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, međutim u dva najvažnija glasanja na međunarodnoj sceni koja se tiču ovog pitanja bili su uzdržani, dakle na strani Srbije - glasanje za članstvo Kosova u Unesku i Interpolu - istakla je Brnabićeva.

Prema njenim riječima, japanski premijer je pohvalio sve reforme u Srbiji, uz konstataciju da je Srbija najznačajniji partner Јapana na Balkanu.

Abe je zahvalio još jednom na gostoprimstvu koje mu je ukazano prilikom posjete Srbiji prošle godine i istakao da mu je Srbija ostala u najljepšem sjećanju.

Brnabićeva sutra nastavlja posjetu Јapanu prisustvom krunisanju japanskog cara Naruhita.

Zvanična ceremonija krunisanja cara Naruhita, kojoj će prisustvovati 2.600 gostiju iz cijelog svijeta, biće održana šest mjeseci nakon što je naslijedio prijesto od oca cara Akihita koji je abdicirao u aprilu.