X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Zdravosfera
21/10/2019 |  14:46 | Izvor: SRNA

U Zagrebu identifikovani posmrtni ostaci 13 srpskih žrtava

U Zagrebu je obavljena identifikacija posmrtnih ostataka 13 srpskih žrtava stradalih na području Hrvatske u toku oružanog sukoba na prostoru bivše Јugoslavije od 1991. do 1995. godine, saopšteno je iz Komisije za nestala lica Vlade Srbije.
Zagreb - Foto: RTRS
ZagrebFoto: RTRS

Identifikacija je obavljena danas u Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta u Zagrebu, uz prisustvo članova porodica.

U saopštenju je navedeno da su u Glini ekshumirani posmrtni ostaci pet osoba, u mjestu Šaš i Ličnoj Јasenici posmrtni ostaci po dvije osobe, a u Malom Kozincu, Tušilovcu, Gornjem Sjenaku i Poljanama po jedne osobe.

Posmrtni ostaci svih 13 lica identifikovani su metodom DNK analize, a njihova sahrana biće obavljena u skladu sa izraženim željama porodica.

Prema podacima Komisije, kroz ovaj proces od 2001. do 2019. godine iz registrovanih masovnih grobnica i pojedinačnih grobnih mjesta ekshumirani su posmrtni ostaci više od 1.400 žrtava srpske nacionalnosti stradalih u oružanim sukobima na području Hrvatske.

Posmrtni ostaci više od 980 identifikovanih žrtava predati su porodicama radi sahrane.

Od samog početka procesa ekshumacija i identifikacija posmrtnih ostataka koje su vršene na području Hrvatske, po zajednički utvrđenoj metodologiji, srpskoj strani omogućen je monitoring, te je i ovog puta identifikacijama prisustvovao monitorski tim Komisije za nestala lica.

"Ovim je nastavljen proces identifikacija žrtava srpske nacionalnosti čije porodice žive u Srbiji, što je od posebnog značaja za porodice nestalih lica koje godinama pokušavaju da pronađu i dostojno sahrane posmrtne ostatke svojih najbližih", navedeno je u saopštenju.