latinica  ћирилица
21/10/2019 |  16:07 ⇒ 19:33 | Autor: SRNA

Golić: Јoš jednom preispitati oduku o lokaciji odlagališta

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić izjavila je danas u Novoj Topoli kod Gradiške da se nada da će Hrvatska još jednom preispitati odluku o izgradnji odlagališta nuklearnog otpada u pograničnom području sa BiH i Republikom Srpskom.
Srebrenka Golić - Foto: RTRS
Srebrenka GolićFoto: RTRS

Ona je rekla da se resorno ministarstvo obratilo srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku da bi se formirao pravni ekspertski tim na nivou BiH koji bi zastupao sve lokalne zajednice u slivu rijeke Une radi sprečavanja izgradnje odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj gori u Hrvatskoj.

Golićeva je istakla da ima osjećaj da Hrvatska koristi ovo vrijeme neformiranja institucija na nivou BiH da bi obezbijedila tu lokaciju.

- Prema onome što su nam posljednji put napisali, od naših pet urgencija, još nije u potpunosti određena tačna lokacija za odlagalište nuklearnog otpada, a krajem ove ili početkom naredne godine Hrvatska će imati još jedan sastanak sa predstavnicima Slovenije, koja predlaže da odlagalište bude u mjestu Vrbine - rekla je Golićeva.

Ona je najavila da će prisustvovati godišnjoj konferenciji UNDP-a gdje će apeovati da ambasadori zapadnoevropskih zemalja koje imaju predstavništva u Hrvatskoj i Sloveniji diplomatskim putem pokušaju nagovoriti Hrvatsku da odlagalište nuklearnog otpada bude na lokaciji koju predlaže Slovenija, a to je mjesto gdje taj otpad i nastaje.

Golićeva je dodala da je nelogično prevoziti nuklearni otpad stotinama kilometara i ugrožavati stanovništvo i građane u susjednoj zemlji koji žive u pograničnom području.

Na sjednici Opštinskog vijeća Dvor u Hrvatskoj danas nije predstavljen "Nacionalni program sprovođenja strategije zbrinjavanja radioaktivnog otpada, iskorišćenih izvora i istrošenog nuklearnog goriva", iako je zbog ove teme sjednica i sazvana.

Sjednici su prisustvovali i predstavnici hrvatskog Fonda za finansiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva Nukelarne elektrane iz Krškog, a vijećnici su jednoglasno usvojili zaključak kojim se potvrđuje protivljenje odlaganju radioaktivnog otpada na području ove opštine.