latinica  ћирилица
21/10/2019 |  16:17 | Autor: SRNA

Lavrov: Sukobe rješavati u skladu sa rezolucijama SB

Sve moderne globalne sukobe treba rješavati u skladu sa rezolucijama Savjeta bezbjednosti UN, uključujući i dešavanja na Kosovu i Metohiji, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.
Sergej Lavrov (foto: srpskacafe.com) -
Sergej Lavrov (foto: srpskacafe.com)

On je tokom konvencije Ruskog udruženja za međunarodne studije na Moskovskom državnom institutu za međunarodne odnose potvrdio stav da se svi moderni sukobi moraju rješavati u skladu sa rezolucijama Savjeta bezbjednostim UN, uključujući situaciju na Kosovu i Metohiji, u Siriji i u Libiji.

Lavrov je istakao da se u skladu sa postignutim i odobrenim sporazumima u Savjetu bezbjesnosti UN mora donijeti i odluka o nuklernom programu Irana.

- Isto se može reći i za osjetljivo moderno pitanje tenzija u Persijskom zalivu. Želim da pomenem i rezoluciju Savjeta bezbjednosti UN, kojom su jednoglasno usvojeni sporazumi iz Minska, kojima se reguliše situacija u istočnoj Ukrajini -  naglasio je Lavrov.

Šef ruske diplomatije rekao je i to da se isti princip mora primijeniti i kada se radi o sukobima u Africi, kojih ima mnogo i čiji broj se ne smanjuje, javio je TASS.

Lavrov je dodao da Rusija podržava kretanje Savjeta bezbjednosti UN u smjeru bliskog partnerstva sa Afričkom unijom.