latinica  ћирилица
21/10/2019 |  16:17 | Autor: SRNA

Lavrov: Sukobe rješavati u skladu sa rezolucijama SB

Sve moderne globalne sukobe treba rješavati u skladu sa rezolucijama Savjeta bezbjednosti UN, uključujući i dešavanja na Kosovu i Metohiji, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

On je tokom konvencije Ruskog udruženja za međunarodne studije na Moskovskom državnom institutu za međunarodne odnose potvrdio stav da se svi moderni sukobi moraju rješavati u skladu sa rezolucijama Savjeta bezbjednostim UN, uključujući situaciju na Kosovu i Metohiji, u Siriji i u Libiji.

Lavrov je istakao da se u skladu sa postignutim i odobrenim sporazumima u Savjetu bezbjesnosti UN mora donijeti i odluka o nuklernom programu Irana.

- Isto se može reći i za osjetljivo moderno pitanje tenzija u Persijskom zalivu. Želim da pomenem i rezoluciju Savjeta bezbjednosti UN, kojom su jednoglasno usvojeni sporazumi iz Minska, kojima se reguliše situacija u istočnoj Ukrajini -  naglasio je Lavrov.

Šef ruske diplomatije rekao je i to da se isti princip mora primijeniti i kada se radi o sukobima u Africi, kojih ima mnogo i čiji broj se ne smanjuje, javio je TASS.

Lavrov je dodao da Rusija podržava kretanje Savjeta bezbjednosti UN u smjeru bliskog partnerstva sa Afričkom unijom.