latinica  ћирилица
21/10/2019 |  16:28 ⇒ 20:32 | Autor: RTRS

Zatraženo hitno izmještanje migranata iz kampa Vučjak kod Bihaća

Operativna grupa za pitanje migracija u Unsko-sanskom kantonu, zatražila je hitno izmještanje migranata iz kampa "Vučjak" kod Bihaća.. Kao jedno od mogućih mjesta gdje bi mogli da budu premješteni, pominje se i Medeno Polje kod Bosankog Petrovca.

Zahtijevaju da migrantski centri u Bihaću i Velikoj Kladuši, iz bezbjednosnih razloga, budu izmješteni iz gradskih područja. Upozoravaju da niti jedan zaključak iz Brisela u vezi s migrantskom krizom u BiH, do danas nije ispoštovan, čak ni onaj glavni, a to je saradnja svih nadležnih institucija u BiH. Sastanku nisu prisustvovali nadležni iz Savjeta ministara u tehničkom mandatu.

Medeno polje ponovo se pominje kao buduća lokacija za smještaj migranata. U operativnoj grupi smatraju da je - najpovoljnije iz bezbjednosnih i zdravstvenih razloga. Ističu da bi premještanje migranata moglo biti uskoro.

- Ovdje, kad su u pitanju tehnički kapaciteti, u Biri i Miralu imamo kontejnere koji se u istom momentu mogu premjestiti u Medeno Polje, i da se tu formira jedan kamp - rekao je ministar unutrašnjih poslova USK Mustafa Ružnić.

Zahtjev za premještanje migranata obrazlažu narušenom bezbjednosnom situacijom u kantonu, gdje su migranti od početka godine počinili 200 krivičnih djela i učestvovali u 700 incidenata. Od vlasnika koji iznajmljuju prostore za smještaj migranata, zatraženo je da ne produžuju ugovore sa IOM-om.

- Da se hitno svi migranti sa Vučijaka izmjeste van naseljenog područja, zajedno sa migrantima iz Bire i Mirala, da se iznmjeste van naseljenog područja, odnosno u postojeće centre van USK. A to su centri Salakovac, Ušivak i tako dalje - naveo je Ružnić.

Vrijeme ističe, pogotovo za migrante sa Vučjaka koji su dan proveli u teškim uslovima. Iz Crvenog krsta upozoravaju da su zalihe hrane na izmaku. Higijensko-epidemiološka situacija je katastrofalna. Sve je više migranata zaraženih šugom. Od danas, grad više kamp ne snabdijeva vodom, niti će ubuduće odvoziti smeće.

- Svako ko misli da je to problem, i slažem se da jeste problem. Može da se uključi i da plati vodu za te ljude gore, evo mi dvije godine patimo se u Bihaću - istakao je gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić.

- Svjesni te situacije u kojoj se nalazi kanton i grad, Uprava civilne zaštite kantona nastaviće sa finansiranje odvoza smeća i snabdijevanje vodom Očekujemo zahtjev gradske uprave. Nije bitno o kom se iznosu radi - kaže DŽevad Livaković iz Civilne zaštite USK.

Na sastanak su pozvani i nadležni iz Savjeta ministara u tehničkom mandatu, ali se niko nije odazvao. Ministar bezbjednosti u tehničkom mandatu tvrdi da nije upoznat o zaključcima Operativne grupe.

- To oni samoinicijativno određuju iako je to protivno i stavu EU. Јer, Evropska unija je rekla da neće podržavati prihvatne centre koji su u privatnoj svojini i ja mislim da je to njihova samoinicijativna odluka - smatra ministar bezbjednosti BiH u tehničkom mandatu Dragan Mektić.

Od premijera Federacije Fadila Novalića zatraženo je da hitno obustavi liniju talgo voza Sarajevo – Tuzla - Bihać, kojom u ovaj grad dnevno stiže i do 150 migranata.

Povezane vijesti:

Srbi će blokadom puta spriječiti smještanje migranata u Medeno Polje