X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
21/10/2019 |  18:54 ⇒ 18:56 | Izvor: SRNA

Antić: Isporuka gasa iz pravca Bugarske tokom iduće godine

Srbija će moći da očekuje isporuke gasa iz pravca Bugarske tokom iduće godine, rekao je ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić.
Aleksandar Antić - Foto: TANЈUG
Aleksandar AntićFoto: TANЈUG

Antić je naveo da se sa apsolutnom sigurnošću može reći da će bugarska strana završiti projekat neophodan za snabdijevanje Srbije gasom.

- Srbija veoma intezivno radi svoju deonicu, mi ćemo linijski deo gasovoda završiti do kraja ove godine. Očekujemo i da će bugarska strana svoje radove završiti u prvoj polovini sljedeće godine, iako imaju malo kašnjenje, ali za nas je značajno da će oni brzo i intenzivno raditi dionicu do naše zemlje - rekao je Antić, koji je sa bugarskim premijerom Bojkom Borisovim i ministrom energetike Temenuškom Petkovom obišao početak radova na teritoriji opština Iskar, Kneža i Orjahovo.

On je istakao da je ovo izuzetno značajan dan za projekat "Turskog toka", koji treba da obezbijedi povezivanje tog gasovoda preko Bugarske sa Srbijom, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Antić je ukazao na dva važna koraka sa bugarske strane - završetak dionice, dugačke 11 kilometara, od granice sa Turskom do njihove velike kompresorske stanice u Strandži, a drugi je izgradnja dionice prema Srbiji.

On je ocijenio da magistralni gasovod kroz Srbiju, od bugarske do mađarske granice, predstavlja ogroman potencijal koji će Srbiju učiniti tranzitnom zemljom.

- Bugarska, Srbija i Mađarska intenzivno rade na izgradnji gasovoda i iz Bugarske šalju jasnu poruku - nastavak "Turskog toka" je neophodan za energetsku bezbjednost regiona - istakao je Antić.

On je dodao da su odnosi tri zemlje na visokom političkom nivou, bazirani na međusobnom uvažavanju.

U Bugarskoj je otvorena prva dionica gasovoda "Turski tok" od 11 kilometara, od granice sa Turskom do kompresorske stanice "Strandža".

Projekat "Turski tok" podrazumijeva izgradnju gasovoda koji se sastoji iz dva kraka, kapaciteta od po 15,57 milijardi kubnih metara.

Prvi krak je predviđen za isporučivanje gasa turskim potrošačima, a počeće da radi tokom ove godine. Drugi krak je namijenjen za snabdevanje zemalja južne i jugoistočne Evrope.