X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
21/10/2019 |  18:56 | Izvor: SRNA

Odbijen zahtjev za odgađanje ročišta Asanžu

Sudija londonskog suda Vanesa Baraicer odbila je zahtjev advokata osnivača "Vikiliksa" Džulijana Asanža da se ročište u vezi sa eventualnim izručenjem Australijanca u SAD odgodi na tri mjeseca.
Džulijan Asanž - Foto: REUTERS
Džulijan AsanžFoto: REUTERS

Asanž se danas pojavio u sudnici u Londonu, ispred koje se jutros okupilo nekoliko desetina njegovih pristalica.

Australijanac je suočen sa većim brojem optužbi, uključujući i onu za špijunažu po 17 tačaka, za protivzakonito prisvajanje i objavljivanje podataka državne odbrane u vezi sa bivšim američkim obavještajnim analitičarem Čelsi Mening.

Baraicerova je odbila zahtjev pravnog tima Asanža da se ročište odgodi za tri mjeseca i potvrdila da će ono biti održano u februaru 2020. godine, javio je Si-En-En.

Advokat odbrane Mark Samers izjavio je da je njegovom timu potrebno više vremena za prikupljanje i predstavljanje svih potrebnih dokaza.

Asanž se požalio sudiji da u zatvoru Belmarš, gdje služi kaznu zbog kršenja uslovne kazne, nema pristup bilo kom od svojih ili pravnih dokumenata i da "ne može propisno da razmišlja".

Glavni urednik "Vikiliksa" Kristin Hrafnson izjavio je da odluka suda predstavlja politički prekršaj, da se bez sumnje radi o političkom gonjenju i da je Asanž politički zatvorenik.