X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
21/10/2019 |  21:01 ⇒ 21:02 | Izvor: TANЈUG

Vladimir Bilčik novi izvjestilac EP za Srbiju

Povodom imenovanja na mjesto izvjestioca Evropskog parlamenta za Srbiju, Vladimir Bilčik kaže da budućnost Srbije vidi u EU i da će u svom radu biti posvećen napretku države na tom putu.
Vladimir Bilčik (foto: Tanjug / RAS Srbija) -
Vladimir Bilčik (foto: Tanjug / RAS Srbija)

- Ovo je važno vrijeme za proširenje EU i za EU budućnost države koja je značajan politički i ekonomski pratner EU na Zapadnom Balkanu - izjavio je Bilčik.

Evropski parlamentarac slovačke liberalno konzervativne partije "Zajedno", članice grupe Evropske narodne partije, kaže da se od izbora u Evropski parlament maja 2019. godine aktivno zalagao za podršku procesu EU proširenja.

Pored izvjestioca za Srbiju, Bilčik predsjedava i Delegaciji EP za odnose sa Crnom Gorom.

- Želio bih da iskoristim svoje znanje i političku energiju kako bih podržao aktivnu ulogu EU na Zapadnom Balkanu. Spreman sam da radim sa objema državama u ostvarivanju njihovih napora na putu ka EU članstvu - kaže Bilčik.

On dodaje da je kao poslanik koji dolazi iz Slovačke svjestan i kompleksnosti pristupnih pregovora i važnosti unutrašnji reformi u zemljama kandidatima.

- U ime Evropskog parlamenta očekujem saradnju sa našim političkim partnerima u Beogradu i širom Srbije - poručuje Bilčik.

Povodom izbora Vladimira Bilčika za novog izvjestioca za Srbiju, bivši izvjestilac Dejvid Mekalister kaže da je ubijeđen da će njegov nasljednik biti odličan izvjestilac.

- Dok Srbija nastavlja svoje reformske napore i put ka evropskim integracijima novi izvjestilac će imati ključnu ulogu u odnosima EU i Srbije - kaže Mekalsiter.

Nekadašnji predsjedavajući Delegacijom EP za odnose sa Srbijom, Eduard Kukan naglašava da je Srbija ključna zemlja u procesu EU integracija.

– Evropski parlement bi trebalo da pažljivo prati politička dešavanja u Srbiji. Drago mi je što je Vlado Bilčik dobio poziciju izvjestioca. Lično ga poznajem i siguran sam u njegovu kompetentnost - zaključio je Kukan.