latinica  ћирилица
22/10/2019 |  09:19 ⇒ 09:26 | Autor: TANЈUG

Prijetnje smrću političarima na istoku Njemačke (FOTO)

U njemačkoj saveznoj pokrajini Tiringiji su uoči lokalnih izbora koji će biti održavani u nedjelju učestale prijetnje smrću istaknutim političarima.

- U pismu su mi zaprijetili da će me, ako ne obustavim predizbornu kampanju, izbosti kao što se to dogodilo gradonačelnici Kelna prije par godina ili da će mi postaviti bombu u automobil - rekao je glavni kandidat Hrišćansko-demokratske unije (CDU) u Tirinškoj Mike Mohring.

On je već prošlog mjeseca primio razglednicu u kojoj mu je prijećeno smrću, prenijela je Hina.

Na toj razglednici autor pominje ubistvo demohišćanskog političara Valtera Lubkea iz juna, za koje je osumnjičen jedan neonacista.

Prijetnje smrću povezane s predizbornom kampanjom u Tiringiji primio je i predsednik stranke Zeleni Rober Habek, kao i kandidat ove stranke u Tiringiji Dirk Adams.

Odgovornost za poslednje prijetnje smrću je preuzela grupa koja se naziva “Državni gudački orkestar“, koja je već poznata vlastima.

- Mi ne smijemo dopustiti širenje mržnje, nasilja i prijetnje smrću - poručio je Mohring preko Tvitera.

Ministar unutrašnjih poslova Tiringije Georg Majr je rekao da vlasti ozbiljno shvataju prijetnje.

On je potvrdio kako i premijer Tiringije Bodo Ramelov prima prijetnje.

U vezi s tim policija je izvršila pretres u stanu jednog poznatog neonaciste kod kojeg je pronađena veća količina oružja.

U Tiringiji bi ove nedelje najveći broj glasova mogla osvojiti desno-populistička Alternativa za Njemačku (AfD).

U Tiringiji djeluje najekstremnije krilo ove stranke.

U susjednoj saveznoj pokrajini Saska-Anhalt prije nekoliko sedmica je izvršen teroristički napad s radikalno desnom pozadinom.

Cilj napada je bila sinagoga u gradu Haleu.