X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
S ljubavlju hrabrim srcima baner
22/10/2019 |  09:23 ⇒ 12:54 | Izvor: SRNA

Čubrilović: Iz Parlamenta protjerati sukobe i uvrede

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je da će parlament Srpske raditi na izmjenama Poslovnika o radu kako bi dodatno bio unaprijeđen rad te institucije i iz Narodne skupštine protjerani sukobi i uvrede.
Nedeljko Čubrilović - Foto: SRNA
Nedeljko ČubrilovićFoto: SRNA

- Rasprave često idu u pogrešnom smjeru, nisu efikasne jer se svode na komentare upućene nekom drugom, a ne nude se rješenja. Rad parlamenta mora da se više osloni na stručnost, a pogotovo ljudi koji rade u službi Narodne skupštine -  rekao je Čubrilović.

Govoreći o djelovanju poslanika opozicije i vladajuće koalicije, Čubrilović je rekao da svako bira način kako će se predstaviti javnosti.

- Opozicija bira svoje metode, a vlast svoje. Posljednji izborni ciklus pokazao je još jednom da građani daju podršku vladajućim strankama - rekao je Čubrilović za današnje Večernje novosti.

On je istakao da međusobne uvrede poslanika mogu postati zaštitni znak samo onih koji ih iznose u Narodnoj skupštini.

- Nikako ne možemo reći da su uvrede zaštitni znak Narodne skupštine - naglasio je Čubrilović.

On je dodao da Narodna skupština Srpske gubi mnogo vremena zasjedajući u plenumu, a ništa značajno time ne dobija.

- Ali nije tačno da je izgubila na svom uticaju ili zakonodavnoj moći. Funkcionišemo i radimo po svim tačkama koje dolaze na dnevni red - naveo je on.

Čubrilović je prvu godinu rada ovog saziva Narodne skupštine ocijenio pozitivnom, navodeći da je u prvva tri kvartala usvojeno 45 zakonodavnih akata i 31 tematska cjelina.

- Mi smo jedini parlament u BiH koji funkcioniše i usvaja zakone, što dovoljno govori o tome na kom nivou su institucije Srpske, a na kojem drugi - rekao je on.

Čubrilović je istakao da još nije stigao zahtjev za posebnu sjednicu parlamenta o deklaraciji SDA.

- Odgovor na deklaraciju SDA je potreban jer se ona naslanjana islamsku deklaraciju Akije Izetbegovića i nema nikakve razlike u ciljevima, a najvljažniji cilj je da Bošnjaci u BiH donose odluke kako hoće bez saglasnosti druga dva naroda -  nglasio je Čubrilović.