latinica  ћирилица
22/10/2019 |  09:24 ⇒ 09:38 | Autor: klix.ba

Ko od kandidata ne može biti direktor SIPA?

Imenovanje novog direktora Agencije za istrage i zaštitu prolongirano je do daljnjeg, s obzirom da je nakon sjednice Nezavisnog odbora PS BiH utvrđeno da neko od kandidata ispunjava uslove za penziju.
SIPA - Foto: RTRS
SIPAFoto: RTRS

Kako saznaje Kliks, uslove za penziju stekao je Perica Stanić, aktuelni direktor SIPA, kojem mandat na čelu ove agencije ističe 5. novembra. Stanić je prijavljen Nezavisnom odboru u vezi s ovim okolnostima.

Takođe, prema Zakonu o policijskim službenicima BiH, ni Žarko Laketa, aktuelni načelnik PU Trebinje, stiče uslove za penzionisanje u toku mandata, ukoliko bi mu on bio dodijeljen.

Policijski službenici imaju beneficirani radni staž pa, praktično, 30 godina rada u službi policije predstavlja 40 godina staža.

Prvi zamjenik predsjedavajućeg Nezavisnog odbora PS BiH Enes Obralija rekao je juče da je u petak na adresu Nezavisnog odbora stigla prijava o mogućem kršenju zakona, jer neko od kandidata ispunjava uslove za penziju.

- Provjerićemo sve, odnosno prijavu da navodno neki kandidati ispunjavaju uslove za penziju. Nakon toga ćemo formirati rang-listu. Ovo je suptilno pitanje. Kandidati su dostavili sve traženo, ali u petak smo dobili informaciju da su neki kandidat stekli uslove za penziju, a da je Nezavisni odbor to zanemario - rekao je on.

Јuče su održani intervjui s kandidatima za direktora SIPA, a pored Stanića i Lakete, to su još direktor Policije Republike Srpske Darko Ćulum i bivši direktor SIPA Goran Zubac.