X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
S ljubavlju hrabrim srcima baner
22/10/2019 |  09:52 ⇒ 12:54 | Izvor: RTRS

Drvarčani će stati uz komšije iz Bosanskog Petrovca; Nikada više "Petrovačka cesta"

Načelnica opštine Drvar Dušica Runić izjavila je za Srnu da su Drvarčani spremni da stanu rame uz rame sa komšijama iz Bosanskog Petrovca, kako bi bilo spriječeno smještanje migranata u Medeno Polje na području te opštine.

Runićeva je rekla da nije u skladu sa osnovnim ni moralnim ni političkim niti bilo kakvim drugim načelima da bude dozvoljeno smještanje migranata u Medeno Polje bez prethodne saglasnosti lokalne zajednice.

- Nečuveno je da Savjet ministara u tehničkom mandatu koji se, umjesto da rješava egzistencionalne probleme Srba povratnika, bavi ponovnim iseljavanjem Srba sa ovih prostora - istakla je Runićeva.

Ona je poručila da će Drvarčani stati uz komšije iz Bosanskog Petrovca, dodajući da je u pitanju i njihov opstanak i ostanak na ovim prostorima.

- Јa i svi građani Drvara staćemo uz svoje komšije da nam se ne desi ponovo "Petrovačka cesta". Petrovčanima poručujem da smo uz njih i da računaju na našu podršku u svakom smislu jer se sutra to može desiti i nama - poručila je Runićeva.

Prema njenim riječima, migranti u BiH nisu tipične izbjeglice.

- Nemamo ništa protiv izbjelica jer smo i mi nekada bili izbjeglice, ali ovdje se ne radi o tipičnim izbjeglicama koje su ostale bez kuća zbog ratnih dešavanja, ovdje je riječ o doseljenicima, najčešće nepoznatog porijekla, samcima i mladićima bez porodica - naglasila je Runićeva.

Ona je uputila apel institucijama Republike Srpske da se spriječi moguće smještanje migranata u Medeno Polje kod Bosankog Petrovca, ističući da je očigleno da bez podrške Republike Srpske nema opstanka Srbima u Federaciji BiH.

- Dosta nam je naše muke i jada, još treba da nam smjeste migrante sa kojima niko ne zna šta će. Јasno i glasno kažemo da to nećemo dozvoliti. Borićemo se za našu slobodu i za naš opstanak - poručila je Runićeva.

Predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH Đorđe Radanović rekao je da će Srbi blokadom puta Drvar-Bosanski Petrovac spriječiti eventualno premještanje migranata u Medeno Polje, nakon što je Operativna grupa za pitanje migracija u Unsko-sanskom kantonu juče zatražila hitno izmještanje migranata iz prihvatnog kampa Vučjak kod Bihaća i predložila da oni budu smješteni u to srpsko selo kod Bosanskog Petrovca.

Prema pokazateljima sa terena, broju migranata, te pritisku na granicu BiH, migrantska kriza ne jenjava, izjavili su načelnik Uprave policije Republike Srpske Dalibor Ivanić i pomoćnik direktora Granične policije BiH
Dragan Kulić u našoj emisiji Aktuelno.

RTRS/SRNA