latinica  ћирилица
22/10/2019 |  10:29 ⇒ 15:57 | Autor: SRNA

Đurić: Beograd željno iščekuje ocjenu EU o izjavama Aljbina Kurtija

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je da lider pokreta "Samoopredjeljenje" Aljbin Kurti nipodaštavanjem zajednice srpskih opština direktno omalovažava i EU, uz čije posredovanje je postignut Briselski sporazum.
Marko Đurić (Foto: Dragan Kujundžić) - Foto: TANЈUG
Marko Đurić (Foto: Dragan Kujundžić)Foto: TANЈUG

Đurić je istakao da Beograd željno iščekuje jasnu ocjenu EU ovakvih stavova lidera kosmetskih Albanaca i pretendenta na mjesto premijera privremenih prištinskih institucija o Briselskom sporazumu i obavezama preuzetim u tom procesu.

- Očigledno je da je Aljbinu Kurtiju mrtva želja za ikakvim dijalogom i da je, kao političar prošlosti, nezainteresovan za mir i stabilnost u regionu i bolju budućnost albanskog i srpskog naroda - rekao je Đurić komentarišući Kurtijevu izjavu da je ZSO za njega "mrtva".

On je podsjetio u saopštenju da Priština šest i po godina, odnosno 78 mjeseci, 338 nedelja ili 2.371 dan ne ispunjava obaveze preuzete briselskim dijalogom.

Đurić je ocijenio da Kurti ovakvim stavom o ZSO ponovo gazi i ignoriše volju srpskog naroda.

- Druženjem sa njemu podobnim Srbima - Radom Trajković, Rašićem i Petrovićem, koji zajedno imaju podršku tri odsto Srba na Kosmetu, Kurti kreira pogrešnu sliku da Srbi sa Kosmetu ne žele ZSO. To su opasne greške koje je i Srbija činila ranijih decenija nipodaštavajući volju građana i birajući podobne, a ne legitimne predstavnike drugog naroda za relevantne sagovornike - naveo je Đurić.

Prema njegovim riječima, Kurti iz dana u dan, u odsustvu odgovorne politike za socio-ekonomski napredak i bolji život, pribjegava istorijskom revizionizmu i šovinizmu i politici mržnje.