latinica  ћирилица
22/10/2019 |  10:40 ⇒ 12:47 | Autor: SRNA

Pušten u saobraćaj kružni tok kod PU Banjaluka (FOTO)

Kružna raskrsnica u blizini Policijske uprave na ukrštanju ulica Isaije Mitrovića, Solunske i Kozarske u Banjaluci, vrijedna oko 370.000 KM, danas je zvanično puštena u saobraćaj.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić, koji je novoizgrađenu kružnu raskrsnicu obišao sa načelnikom gradskog Odjeljenja za saobraćaj i puteve Slavišom Sandićem, rekao je da je riječ o desetoj kružnoj raskrsnici u ovom mandatu gradske vlasti.

On je pojasnio da se ova raskrsnica nalazi na jednom od frekventnijih raskršća u gradu i predstavlja poveznicu nekoliko važnih saobraćajnica.

Radojičić je naveo da je izvođač radova, preduzeće Kozaraputevi, završilo posao prije krajnjeg roka, te izrazio nadu da će ova raskrsnica rasteretiti saobraćaj.

- Raskrsnica je neobičnog oblika i nije klasična jer ima šest krakova, odnosno četiri saobraćajnice koje su uzlazno izlazne i dva priključka za stambene blokove - rekao je Radojičić.

On je istakao da je, ustvari, riječ o dvije trokrake raskrsnice koje su spojene na jednom mjestu - na ukrštanju ulica Isaije Mitrovića, Solunske i Kozarske i još jedna poveznica istočnog i zapadnog tranzita.

- Cijelu liniju istočnog tranzita, zaključno sa Zelenim mostom, u potpunosti smo spojili i sa sjeverne strane. Preko ove raskrsnice ide jedno od kopčanja centra grada i do zapadnog tranzita - pojasnio je Radojičić.

Radojičić je rekao da je sljedeće na redu sjeverno kopčanje zapadnog i istočnog tranzita, odnosno velika raskrsnica kod Lesnine, za koju Putevi Republike Srpske treba da raspišu javni poziv, a projektna dokumentacija je završena.

Načelnik gradskog Odjeljenja za saobraćaj i puteve Slaviša Sandić izrazio je zadovoljstvo što je ova raskrsnica završena prije zime, navodeći da je na cijelom potezu, prema Zelenom mostu i istočnom tranzitu prema Mrkonjić Gradu, otvoren koridor.

Sandić je rekao da je na raskrsnici testiran najduži autobus koji saobraća, dug 16 metara, a sve je prošlo bez problema.

On je naglasio da na ovakvim raskrsnicama nije predviđeno da se saobraćaj odvija velikim brzinama, nego je suština kružnog toka u tome da mu se pristupa sporije, sa povećanom pažnjom.

- Onaj ko misli da će kroz ovakvu raskrsnicu proći sa brzinom 40-50 kilometara na čas, to sigurno neće moći bezbjedno. Ako poštuju propise, svima je zagarantovana bezbjednost - poručio je Sandić.