latinica  ћирилица
22/10/2019 |  11:54 | Autor: BETA

Zaev: Neprihvatljivo, nema alternative

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev izjavio da je neprihvatljiva ideja da njegovoj zemlji umjesto članstva u EU bude ponuđeno strateško partnerstvo.
Zoran Zaev (Foto:alsat.tv) -
Zoran Zaev (Foto:alsat.tv)

- Nećemo prihvatiti drugu debatu, kao na primjer za strateško partnerstvo, a ne za članstvo. Za našu zemlju ne postoji druga alternativa osim punopravnog članstva u EU - rekao je sinoć Zaev za televiziju Alsat M.

Zaev je tako odgovorio na pitanje kako kometariše razmišljanja predsjednika Francuske Emanuela Makrona da bi nekim zemljama kandidatima za članstvo u EU moglo da se ponudi strateško partnerstvo.

- Zašto nije prihvatljiva ideja predsjednika Makrona? Mi ćemo proći sigurno sedam do osam godina u pregovorima po poglavljima. To znači da ćemo postati punopravna članica EU nakon što se reformišemo i iznutra, a tome će pomoći pristupni proces i zatvaranje poglavlja - rekao je Zaev.

Premijer Sjeverne Makedonije je dodao da vjeruje da će Makron to prihvatiti i da će poslati ohrabrujući signal da proces evrointegracija njegova zemlja treba da započne kako je dogovarano.

- Taj signal ne treba meni. To će biti signal za naš narod. Da zadržimo i da održavamo motivaciju. Tu motivaciju moramo da zadržimo i zbog podrške 27 zemalja članica EU koje su imale kristalno jasan stav da smo zaslužili otvaranje pregovaračkog procesa - rekao je Zaev.

Povodom informacije da postoji inicijativa Italije da pitanje Sjeverne Makedonije vrati na dnevni red EU već u novembru na Savjetu za opšte poslove, Zaev je rekao da je dobio poziv italijanskog premijera Đuzepea Kontea da se sastanu 29. oktobra i razgovaraju o toj inicijativi koju su, kako je naveo, podržali i drugi premijeri.