latinica  ћирилица
22/10/2019 |  13:45 ⇒ 14:55 | Autor: SRNA

Žunić: Vlada se ponaša domaćinski

Šef Kluba poslanika SNSD-a Igor Žunić rekao je da se Vlada Radovana Viškovića sigurno ponaša domaćinski i vodi brigu o narodnom novcu, čak i kada je riječ o kupovini novog aviona.

- Kupovina novog aviona pitanje je za Vladu i siguran sam da se Vlada Viškovića domaćinski ponaša. Da vodi brigu o narodnom novcu, može se vidjeti po rebalanasu budžeta za ovu godinu u kome je prikupljen višak sredstava od 60 miliona KM - rekao je Žunić u holu Skupštine.

On je izrazio nadu da će taj višak biti veći kada se na kraju bude "podvlačila crta".

- Ne bih ulazio u projekte Vlade koja je do sada uradila puno u mnogim aspektima. Kada se kupuje avion, to u javnosti uvijek izaziva priče, ali ako uzmemo finansijske troškove i računicu Vlade da će to na kraju donijeti korist, onda nemam ništa protiv - rekao je Žunić.

Opozicioni zakoni dobili negativno mišljenje Vlade

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Igor Žunić rekao je da su dva nacrta zakona koja je predložila opozicija povučena sa dnevnog reda sjednice parlamenta jer su dobila negativno mišljenje Vlade, dodajući da je opozicija time htjela da ponovo u parlamentu pripremi političku farsu.

On je ocijenio da se Nacrt zakona o zaštiti uzbunjivača i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o registru zaposlenih kod korisnika budžetskih sredstava Republike Srpske ni po formi, ni po sadržaju ne mogu naći u parlamentu.

- To razumijem kao politički potez opozicije. Poslanici mogu predlagati zakone, ali ne i degradirati Narodnu skupštinu - rekao je Žunić.

Predsjednik Zakonodavnog odbora Dušica Šolaja, koja je poslanik SNSD-a, obrazložila je da je ovo skupštinsko tijelo odlučivalo u skladu sa mišljenjem Vlade u kome se navodi da bi se prihvatanjem Nacrta zakona o zaštiti uzbunjivača u pravnom sistemu Srpske našla dva zakona koja regulišu isto pitanje i materiju - zakoni o zaštiti uzbunjivača i postojeći o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju.

Ona je dodala da Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o registru zaposlenih kod korisnika budžetskih sredstava Republike Srpske nije usklađen sa pravilima izrade zakona i drugih propisa Srpske.

- Zlonamjerna je tvrdnja opozicije da su ovi zakoni skinuti na Zakonodavnom odboru bez ikakvog obrazloženja - rekla je Šolaja i dodala da je poslanik Draško Stanivuković na sjednici Odbora vrijeđao članove tog tijela.

Sa dnevnog reda sedme redovne sjednice parlamenta povučeni su Nacrt zakona o zaštiti uzbunjivača – prijedlog narodnog poslanika Draška Stanivukovića, kao i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o registru zaposlenih kod korisnika budžetskih sredstava Republike Srpske - prijedlog narodnih poslanika Јelene Trivić, Draška Stanivukovića i Nebojše Vukanovića.