latinica  ћирилица
22/10/2019 |  13:48 ⇒ 14:31 | Autor: RTRS

Kompanije Relaks šu i Amika o slučaju radnice oboljele od karcinoma

Kompanije Amika i Relaks šu Bosna iz Dervente oglasile su se danas saopštenjem o slučaju radnice oboljele od karcinoma Slobodanke Todorić kojoj nije produžen ugovor o radu.
Derventa (foto: otkrijderventu.com) -
Derventa (foto: otkrijderventu.com)

U saopštenju se navodi da je Todorićeva tokom radnog staža stečenog u obje firme bila prijavljena pod ugovorom o radu na određeno vrijeme, te da se početkom godine razboljela i u aprilu otvorila bolovanje koje je u preduzeću Relaks šu trajalo do 30. septembra.

- Tokom ovih šest mjeseci, mi smo, onoliko koliko je bilo u našoj moći, pokušali da pomognemo i doprinesemo njenom liječenju, pa smo joj produžavali ugovor o radu, te u dva navrata prikupljali dobrovoljni prilog za njeno liječenje i dva puta vršili isplate sredstava iz Fonda solidarnosti iako nije bila njegov član - navedeno je u saopštenju.

Dalje navode da su, zbog prirode sezonske proizvodnje kojom se bave, a koja je izraženija tokom zimskog i ljetnjeg perioda i slabija u prelaznom periodu i s obzirom da su izašli iz sezone obilnije proizvodnje, bili primorani da smanje broj radnika za naredna dva do tri mjeseca dok ne započne nova proizvodna sezona, te da je u toj grupi radnika kojima nije produžen ugovor o radu na određeno vrijeme i Slobodanka Todorić.

- Nakon ovog što smo, kao fabrika koja se bavi proizvodnjom obuće, učinili da bismo radnicu zadržali u radnom odnosu dok je to bilo u našoj mogućnosti, primili smo samo uvrede od strane supruga bivše radnice. Prije svega, veoma uznemiravajuće i prijeteće poruke jednoj od naših radnica, bile su razlog da svi dokumenti bivše radnice budu predani isključivo na prijemnici, a ne unutar kruga fabrike - dodaju u saopštenju kompanije Amika i Relaks šu.

Ove kompanije smatraju da su kao poslodavci ispunili svoju dužnost prema Zakonu i bivšoj radnici i izašli u susret njenom liječenju dok je bila na bolovanju, te izražavaju nadu da će Todorovićevoj izaći u susret određene institucije koje bi mogle pomoći njoj i njenoj porodici.

Podsjećaju da obje firme zapošljavaju više od 660 radnika i da se nalaze na vrhu liste kompanija u Republici Srpskoj po ostvarenoj dobiti.