X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Zdravosfera
22/10/2019 |  13:51 ⇒ 15:47 | Izvor: SRNA

Bez liberalizacije tržišta nema izvoza i niske cijene struje u Srpskoj

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da Republika Srpska mora pristupiti liberalizaciji tržišta električne energije jer bi u suprotnom izgubila mogućnost da više od 35 odsto proizvedene struje plasira na inostrano tržište iz čega je crpila prihode da bi bila očuvana niska cijena električne energije.
Struja - Foto: RTRS
StrujaFoto: RTRS

- Privatizacija bi bila ako bismo prodali državni kapital u elektranama, a tendencija da se liberalizuje tržište se zove konkurencija - rekao je Dodik novinarima u Banjaluci komentarišući zabrinutost Sindikata energetike Republike Srpske da bi uvođenje privatnih kompanija u sistem elektroprivrede moglo da znači neku vrstu privatizacije "Elektroprivrede Republike Srpske".

Dodik je istakao da "Elektroprivreda" i Sindikat moraju da razumiju da je liberalizacija tržišta neizbježna, navodeći da to nije domaći izum, već da na tom principu funkcioniše ovaj sektor.

- Ako ne prihvatite liberalizaciju ne možete da učestvujete na tržištu električne energije u regionu. Sindikat treba dobro da izuči vrijeme koje dolazi. Neke stvari vlast ne može da spriječi i ne treba da to čini s ciljem da se dođe do konkurentnosti, sigurnosti i jefitinije električne energije ako je to moguće. Ništa drugo nije u pitanju - istakao je Dodik.