latinica  ћирилица
22/10/2019 |  15:32 ⇒ 17:37 | Autor: RTRS

Šamac: Druga faza sanacije Stare biblioteke (FOTO)

U Šamcu je počela druga faza sanacije i adaptacije Stare biblioteke, ili nekadašnje "Begove kuće”- zaštićenog spomenika kulture. Vrijednost radova je 67.000 maraka.
Obnova Stare biblioteke - Foto: RTRS
Obnova Stare bibliotekeFoto: RTRS

U ovoj klasičnoj vili s kraja 19. vijeka, nazvanoj "Begova kuća", poslije Drugog svjetskog rata bila je smještena ambulanta, potom gradska biblioteka do 1981. godine, nakon toga Sud za prekršaje.

- Izgrađena je u periodu između 1898. i 1904.godine. Gradili su je italijanski majstori koji su specijalno dovedeni za tu priliku. Arhitekta, projektant je čiveni Aleksandar Vitek koji je projektovao vijećnicu u Brčkom - rekao je pisac Nikša Nezirović.

U prvoj fazi projekta sanacije i adaptacije zgrade renoviran je krov, dok se u drugoj fazi radi obnova fasade i ugradnja stolarije.

Foto: SRNA

- Mi smo od federalnog Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica dobili po javnom pozivu tokom ove godine u iznosu 57.000 KM, kao učešće opštine 10.000 KM i ukupna vrijednost ove druge faze radova 67.000 KM biće uloženo - rekao je Đorđe Milićević načelnik opštine Šamac.

Radovi u ovoj fazi biće završeni do kraja novembra, a unutrašnje uređenje i opremanje Stare biblioteke, nakon obezbjeđenja sredstava- sljedeće godine. Planirano je da se Narodna biblioteka vrati u obnovljenu zgradu.