latinica  ћирилица
22/10/2019 |  15:55 ⇒ 17:05 | Autor: SRNA

Ljevnaić: U planu još veći projekti za sljedeću godinu

Direktor Olimpijskog centra "Јahorina" Dejan Ljevnaić rekao je da je od strateške važnosti projekat spajanja Јahorine sa Istočnim Sarajevom, ali i sa Palama putem kabinskih gondola koje su adekvatno i najatraktivnije rješenje za prevoz skijaša, kao i gostiju i turista koji nisu skijaši.
Dejan Ljevnaić - Foto: SRNA
Dejan LjevnaićFoto: SRNA

- Pravimo jedinstvene projekte, prvi u ovom delu Evrope, tako smo i došli na ideju da povežemo najbliži grad sa najdužom gondolom na Balkanu i da omogućimo stanovnicima i turistima da se na najbrži, najlakši i najbezbedniji način prevezu do Јahorine i zimi i leti - naglasio je Ljevnaić.

Prema njegovim riječima, u toku je priprema, obezbjeđenja imovine i dokumentacije, a gradnja će početi nakon završetka ovih aktivnosti, obezbjeđenja sredstava i sprovođenja javnih nabavki.

On je dodao da su koristi od projekta velike i ogledaju se u lakšem pristupu Јahorini u svako doba, turistički i za ljude koji žive u okolini.

- Realizacijom ovog projekta biće moguć prevoz sa aerodroma do Јahorine, jer je polazna stanica planirana u neposrednoj blizini međunarodnog aerodoma Sarajevo - rekao je Ljevnaić.

On je dodao da će ova gondola, osim što će biti jedinstvena turistička atrakcija, doprinijeti smanjenju zagađenosti i manjoj upotrebi automobila, kao i bezbjednosti svih korisnika, saopšteno je iz Olimpijskog centra.

- U planu su i dvije usputne stanice, na Trebeviću i na Dvorištima. Kada je reč o projektu spajanja Pala sa Јahorinom, želimo da najviše koristi imaju stanovnici Pala - naveo je on.

Ljevnaić ističe da će se realizacijom ovog projekta najviše razviti opština Pale, jer će po ugledu na evropske ski-centre, središte smještajnih kapaciteta i zbivanja prije i poslije skijanja biti upravo na Palama.

- Trenutno radimo na pronalaženju najbolje trase gondole i propratnih staza - dodao je Ljevanić.

On je naglasio da je svaki od projekata strateški značajan za razvoj ove regije, ali i podsticanje razvoja privrede u cijeloj Republici Srpskoj.

U saopštenju se navodi da uprava ovog centra planira još veće i ozbiljnije projekte za sljedeću godinu, a odnose se na prostor cijele Republike Srpske.

Riječ je o zajedničkom razvoju ski-centara "Manjača" kod Mrkonjić Grada i "Igrišta" kod Vlasenice.

Planirana površina ski-centra "Manjača" odnosi se najvećim dijelom na ski-staze, ukupne površine 75.000 metara kvadratnih, zatim na instalacije i ljetnje sadržaje.

- Prema planiranom rješenju ski-centra "Manjača", predviđena je jedna šestosjedna žičara, ukupne visinske razlike oko 264 metra, dužine oko 1.000 metara i kapaciteta 3.000 skijaša na čas, kao i pokretna traka dužine oko 100 metara, kapaciteta 1.000 skijaša na čas - navodi se u saopštenju.

Uz žičaru planirane su dvije osnježene ski-staze, ukupne dužine oko 2.500 metara, te igradnja zabavnih sadržaja - tjubing, avantura park, dječije igralište.

Planirana površina ski-centra "Igrišta" kod Vlasenice odnosi se na ski-staze, ukupne površine 190.000 metara kvadratnih.

Planiran je jedan šestosjed, ukupne visinske razlike oko 330 metara, dužine 820 metara i kapaciteta 3.000 skijaša na čas i pokretna traka dužine 150 metara, kapaciteta 1.500 skijaša na čas.

U planu je izgradnja tri glavne osnježene ski-staze, ukupne dužine 4.750 metara, kao i zabavnih sadržaja, ali i ugostiteljskih objekata i parkinga, dodaje se u saopštenju.