latinica  ћирилица
22/10/2019 |  15:58 ⇒ 17:26 | Autor: RTRS

Preventivna predavanja o negativnostima društvenih mreža

Broj slučajeva maloljetničke delinkvencije u Republici Srpskoj u posljednjih deset godina znatno je smanjen. Međutim, stručnjaci upozoravaju da su mladi u opasnosti od nasilja na internetu.

Prema podacima MUP-a, najveći udio maloljetničke delinkvencije odnosi se na krađe, razbojništva i nasilje.

I na društvenim mrežama mladi mogu da budu izloženi prevarama i nasilju.

Mladi kažu da su svjesni potencijalnih opasnosti, ali da ipak trebaju više informacija.

- Čula sam da je dosta mojih vršnjaka izloženo nasilju preko interneta - kaže Јovana Grujičić iz Prijedora.

- Nisam imala priliku da učim jer o svemu tome mi, Kao, dosta znamo. Ali u principu mi nismo toliko upoznati sa tim nasiljem - ističe Ivana Matoš, dok Gvotden Simić misli da potrebno da se u svakoj školi održavati časovi o toj temi.

U prošloj školskoj godini preventivnim predavanjima prisustvovalo je više od 30 hiljada učenika.

Kako navode u MUP-u, neka negativna ponašanja na društvenim mrežama ne mogu da se okarakterišu kao krivična djela, koja su, ipak, zastupljena.

- Tu imamo različitih oblika i formi krađe identiteta, vršnjačkog nasilja koje se može ispoljavati na društvenim mrežama potpuno jednako kao i vršnjačko nasilje koje je manifestovano kroz fizičko nasilje - pojasnio je Mile Šikman, načelnik Uprave za policijsku obuku MUP-a Republike Srpske.

U MUP-u ističu da je udio maloljetničke delinkvencije u opštem kriminalitetu u Srpskoj prije deset godina iznosio 10 odsto, a prošle godine tek 3,5 odsto.