latinica  ћирилица
22/10/2019 |  18:32 ⇒ 23/10/2019 | 08:15 | Autor: RTRS

Trećeg dana Sajma u Beogradu, Srpska predstavila niz knjiga, zbornika i časopisa

Promocijama knjiga i časopisa nastavljeno je predstavljanje Republike Srpske na 64. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga.

Između ostalog, promovisana su izdanja Arhiva Republike Srpske, Društva članova Matice srpske u Republici Srpskoj i Centra za srpske studije iz Banjaluke.

Knjiga "Banjaluka- centar Vrbaske banovine" autora Verice Stošić i Nebojše Radmanovića rezultat je višedecenijskog istraživačkog rada, svjedoči o prošlosti Banjaluke i sadrži brojne fotografije koje su prvi put objavljene.

- Mislim da je ovo važno i za stare i za nove Banjalučane i za one koji hoće što više da saznaju o Banjaluci, a nemaju priliku. Mislim da smo sve to uradili za njih, da smo koristili naučne metode i pokušali da to prilagodimo ljudima koji bez opterećenja, bez teških istorijskih tema, mogu da čitaju i da vide - rekao je autor knjige Nebojša Radmanović.

Društvo članova Matice srpske u Republici srpskoj promovisalo je šest novih knjiga, zbornika radova i časopisa.

Među njima je i zbornik "Kultura pamćenja i odnos prema istorijskim spomenicima".

- On nas upozorava kakav odnos moramo imati prema istorijskim spomenicima. Ako kao narod zapostavimo svoje istorijsko pamćenje, svoje istorijske spomenike, onda smo osuđeni na tumaranje u istoriji - istakao je Slobodan Nagradić, Društvo članova Matice srpske u Republici Srpskoj.

Čitaocima su predstavljena i izdanja Spomen-područja Donja Gradina. Uz časopis "Topola", tu je i zbornik svjedočanstava preživjelih jasenovačkih logoraša "Knjiga sjećanja".

- Smatramo da je veoma značajno da verbalna svjedočanstva budu objavljena u tom obliku, tako da smo napravili jedan presjek svjedočanstava koja su najjača u emotivnom smislu - naglasila je Tanja Tuleković, direktorka Spomen-područja Donja Gradina.

Kulturi sjećanja doprinosi i projekat "Dušu nisu ubili" autora Mire Lolić Močević i Draga Mastilovića o stradanju srpskog naroda u prošlom vijeku, koji je preveden na engleski i njemački jezik, a sajamskoj publici predstavljeno je izdanje na ruskom jeziku.

Autor Draga Mastilović smatra da je to od jako velikog značaja jer na taj način istina o srpskom narodu u BiH može bolje da prodre u svijet.

Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo pažnju publike usmjerio je na djela "Andrićeva slika Bosne na razmeđu poetike i ideologije" akademika Staniše Tutnjevića, i "Knjigu Petra Kočića" priređivača Duška Pevulje.