latinica  ћирилица
22/10/2019 |  18:53 ⇒ 19:54 | Autor: RTRS

Građani Bosanskog Petrovca ogorčeni; Najavljuju radikalne poteze

Građani Bosanskog Petrovca ogorčeni su zbog prijedloga vlasti Unsko-sanskog kantona, da potencijalna lokacija za smještaj migranata bude Medeno Polje, nadomak ove opštine.

Rukovodstvo opštine ističe da bi ovakav tok događaja u potpunosti promijenio demografsku sliku. Kažu, nemaju mehanizme za odbranu od migrantske krize i najavljuju radikalne poteze , ukoliko vlasti Unsko- sanskog kantona pokušaju Medeno Polje pretvoriti u migrantski kamp.

Najzabrinutiji su malobrojni srpski povratnici u ovo selo. Pretežno starije stanovništvo strahuje od mogućeg scenarija i dolaska migranata.

- Bježala sam kao djete, pa bježala sada. Ima 20 godina da smo se vratili i nešto skućili. I sad da oni dolaze i kako pričaju kakvi su, šta ćemo mi - rekla je Stana Miščević iz Medenog Polja.

Struktura migrantskog stanovništa, najviše brine građane Bosanskog Petrovca od kojih je Medeno Polje udaljeno, desetak kilometara.

Ministar unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona, prije samo sedam dana, uvjeravao je predstavnike lokalne vlasti, da do ovoga scenarija neće doći. Već ove sedmice - druga priča , a Medeno Polje je postalo potencijalna lokacija za smještaj migranata.

- Međutim ,vidi se da je to bila farsa i doveli su nas u situaciju da donesu neku odluku da se vidi da oni nešto rade i rješavaju migrantsku krizu, a suštinskih pomaka u tome nema - istakao je načelnik opštine Bosanski Petrovac Dejan Prošić.

Јedino rješenje vide u blokadi puta Bosanski Petrovac – Bihać. Podršku će dobiti i od srpskih predstavnika vlasti, kako iz Republike Srpske tako i sa nivoa BiH.

- Moramo samo da se borimo ili da se predamo. Ako se predamo, idemo ponovo u izbjeglišto,  a s druge strane ova opcija koja je, borba, je trenutno na stolu - izjavio je predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH Đorđe Radanović.

Novi egzodus Srba sa vjekovnih ognjišta, mogla bi da bude slika budućnosti ukoliko se migrantska kriza proširi i na Bosanski Petrovac. Posljedice bi se odrazile i na pogranične opštine u Srpskoj.

- Ako odu Srbi iz Bosanskog Petrovca, tu su ugroženi i Bošnjaci. Nema mjesta ni Srbima u Driniću ovdje - naglasio je načelnik opštine Drinić Milan Grbić.

Neprihvatljivo je smještanje migranata u Medenom Polju kod Bosanskog Petrovca, jer bi to imalo političku dimenziju a cilj protjerivanje Srba sa vjekovnih ognjišta, saglasan je i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, ocjenjujući da je to smišljeno u Sarajevu.

-  U Federaciji BiH postoji samo jedan program, a to je da na granice u Srpskoj bude postavljena njihova policija i na granicu BiH prema Srbiji Oružane snage, što nikada nećemo dopustiti. Da je Srpska bila nadležna za granicu, sigurno bismo je zatvorili - dodao je Dodik.

Dodik je poručio da Republika Srpska neće prihvatiti centre za migrante na svojoj teritoriji, ali je spremna finansijski pomoći centar za migrante u Bihaću kako bi dočekali zimu. Јoš jednom je istakao da Savjet ministara u tehničkom mandatu nije ništa uradio na rješavanju migranske krize u BiH.