latinica  ћирилица
22/10/2019 |  19:09 ⇒ 21:40 | Autor: RTRS

Izbor direktora SIPA odgođen do daljnjeg

Izbor direktora SIPA odgođen je dok se ne utvrdi ko od četiri kandidata ispunjava uslove za penziju, kako je navedeno u anonimnoj prijavi dostavljenoj članovima Nezavisnog odbora Parlamentarne skupštine BiH.

 Zamjenik predsjednika Odbora Enes Obralija, potvrdio je za našu TV da su uputili dopis Fondu PIO Republike Srpske i zatražili detaljne informacije o godinama staža svih kandidata, nakon čega će ponovo sazvati sjednicu i utvrditi rang-listu za direktora Sipe. Aktuelnom direktoru Perici Staniću mandat ističe 5. novembra.

Danas se samo mediji bave pitanjem ko su kandidati za direktora SIPA koji su pred penzionisanjem, a ipak su se prijavili na tu policijsku funkciju? S obzirom na 57 godina života i beneficirani radni staž, najbliži penzionisanju je aktuelni direktor Agencije Perica Stanić. Nagađa se da je anonimna prijava i upućena kako bi bio spriječen njegov ponovni izbor. Nakon intervjua, djelovalo je kao da je i sam toga svjestan.

- Ako budem izabran biće mi čast, ako ne budem neće biti tragedija jer život nije počeo sa direktorom niti će se završiti - rekao je Stanić.

Goran Zubac godinu je stariji od Stanića i ima bogatu policijsku karijeru, ali teško je reći koliko je blizu, odnosno daleko od penzije. Sarajevski portali prenose da bi Žarko Laketa na polovini mandata, ukoliko bi mu bio dodijeljen, stekao uslove za penziju. Odgovor iz Fonda PIO jedino bezbrižno čeka, čini se, Darko Ćulum, ako ništa ono zbog 50 godina života što ga za sada udaljava od skorog prestanka profesionalne karijere.

- U petak smo primili predstavku u kojoj se navodi da neki od kandidata imaju uslove za penziju a da je Nezavisni odbor svjesno zanemario tu činjenicu, mi ćemo tu činjenicu provjeriti - rekao je Obralija.

Kaže da su kandidati dostavili kompletnu dokumentaciju ali nije odgovorio zašto prije intervjua nisu provjerili ove okolnosti, ili barem što se nije prisjetio da je 2015.godine tražio istovjetne provjere uslova za penzionisanje tadašnjih kandidata za direktora SIPA.

- To će biti ispitano. Već sutra ću poslati dopise na odgovarajuće adrese. Čim dobijemo odgovore mi ćemo održati nastavak sjednice i u skladu sa odgovorima formirati rang listu - rekao je Obralija.

Nastali problem u vezi s navodno stečenim uslovima za penzionisanje pojedinih kandidata, skrajnuo je možda i važnije pitanje, može li Savjet ministara u tehničkom manadatu da imenuje direktora SIPA?

- Ne vjerujem da će doći do izbora direktora Agencije dok se ne riješi pitanje Savjeta ministara, dok se ne izabere novi Savjet ministara. Oni će ostati da rade kao i ostali dio Savjeta ministara u tehničkom mandatu - istakla je Dušanka Majkić
delegat u Klubu Srba Doma naroda PS BiH.

Prema odredbama Poslovnika o radu Nezavisnog odbora ukoliko dođe do eliminacije pojedinih kandidata, konkurs za izbor direktora SIPA neće biti poništen. Utvrđuje se rang-lista bez eliminisanih kandidata i dostavlja ministru bezbjednosti, koji potom bira jednog sa liste i prijedlog dostavlja Savjetu ministara na potvrđivanje.