latinica  ћирилица
23/10/2019 |  08:20 ⇒ 11:18 | Autor: SRNA

Izvoz junećeg mesa stao, farmeri traže djela umjesto obećanja

Blokada formiranja vlasti na nivou BiH dovela je u krizu domaće farmere jer je izvoz junećeg mesa stao, a bikovi rastu, rekao je Srni predsjednik Udruženja poljoprivednika Semberije i član Upravnog odbora Udruženja poljoprivrednika BiH Savo Bakajlić.
Krave - Foto: RTRS
KraveFoto: RTRS

Bakajlić je upozorio da je situacija veoma teška i da se farmeri plaše uginuća, a među 9.000 do 10.000 tovnih grla samo u Semberiji već je između 4.000 i 5.000 grla prešlo težinu od tone, što je kritično.

- Od maja iz Sarajeva slušamo samo obećanja o nastavku izvoza junećeg mesa u Tursku i dok se u BiH spore oko formiranja vlasti, trpe građani. Nije najvažnije pitanje ko će biti u vlasti, nego kako će građanima biti sa tom vlašću, a sela su nam već poluprazna i bez radne snage - naveo je Bakajlić.

Prema njegovim riječima, kvota od 3.000 tona junećeg mesa za izvoz, koja treba da se ugovori, samo će biti trenutno olakšanje, ali ne i rješenje problema.

- Mi u ovoj državi jedemo sve i svašta iz uvoza, a naše domaće ne možemo da prodamo. Nije normalno da u našoj žitnici proizvedemo meso, hljeb, voće i povrće i da ništa od toga ne možemo da prodamo u BiH - rekao je Bakajlić.

On kao bahat i traljav ocjenjuje rad nadležnog Ministarstava spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara u tehničkom mandatu, ističući da je posao farmera da proizvedu kvalitetnu i zdravu hranu, a posao onih koji imaju funkcije i plate iz budžeta BiH da obezbijede tržište, zaštitu domaće proizvodnje i time zaštitu potrošača.

Prema njegovim riječima, cijena kilograma žive vage pala je na 3,7 maraka, a do prije pola godine bila je 4,2 maraka, plus PDV.

Predsjednik Upravnog odbora Udruženja proizvođača mlijeka i uzgajivača goveda Republike Srpske Ostoja Nikolić rekao je Srni da bi se u trajnom rješavanju ovog problema dosta postiglo pooštravanjem kontrole uvoza mesa u BiH.

- Kada bi se pooštrila kontrola uvoza mesa, da ne može na tržište dok se ne izvrši detaljna analiza, postigli bismo da u BiH ne ulazi meso sumnjivog kvaliteta i time zaštitili i domaću proizvodnju - smatra Nikolić.

On je naveo da sadašnja nesigurnost tržišta dovodi farmere u veoma tešku situaciju jer trpe štetu zbog nemogućnosti prodaje, iako su u vrijeme nabavke teladi i početka bavljenja uzgojem junadi imali omogućen izvoz junećeg mesa i očekivali su da će proizvedeno moći da prodaju.

Nikolić je upozorio da će zbog toga tov junadi na domaćim farmama biti smanjen u narednom periodu.

- Realno, u pravim državama, ne treba farmer da se bori za tržište i brine o izvozu, njegovo je da proizvede što više i kvalitetnije, ali u BiH može da uvozi kako god hoće i šta hoće, a naše meso je podvrgnuto velikoj kontroli i izvozi se najkvalitetnije - zaključio je Nikolić.