latinica  ћирилица
23/10/2019 |  08:59 | Autor: sputniknews.com

Moskva: Vašington izdao Kurde u Siriji

Vašington, koji je posljednjih nekoliko godina bio najbliži saveznik Kurda, napustio ih je i ostavio na granici, prisilivši ih na borbu sa Turcima, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, komentarišući izjavu specijalnog američkog predstavnika za Siriju DŽejmsa DŽefrija, koji je izrazio sumnju da će Kurdi napustiti teritorije navedene u sporazumima.

- Sjedinjene Američke Države su poslednjih nekoliko godina bile najbliži saveznici Kurda. Na kraju su napustile Kurde i zapravo ih izdale. Sada preferiraju da ostave Kurde na granici i gotovo da ih prinude da se bore protiv Turaka - rekao je Peskov. Prema njegovim riječima, apsolutno je očigledno da ako se kurdske oružane formacije ne povuku, "onda će odatle morati da odu sirijski graničari i ruska vojna policija".

- I faktički će preostale kurdske formacije pasti pod točkove turske vojske - naglasio je Peskov.

Turska od 9. oktobra vodi operaciju "Izvor mira" u Siriji. Ankara je saopštila da su dejstva turske vojske usmjerena protiv Radničke partije Kurdistana i terorističke organizacije DAEŠ. Američki predsjednik Donald Tramp je 7. oktobra saopštio da su američke trupe počele da se povlače sa sjeveroistoka Sirije.  

Kurdi i Damask zaključili su sporazum o zajedničkom suprotstavljanju Turskoj, a sirijska vojska prebačena je do sjeverne granice i zauzela nekoliko gradova koje su ranije kontrolisali Kurdi, uključujući Raku.

Vašington i Ankara su nakon toga, 17. oktobra, objavili su da su se dogovorili da zaustave vojnu operaciju Turske na 120 sati i povuku kurdske snage na 30 kilometara u unutrašnjost Sirije kako bi se stvorila tampon-zona koju Ankara namjerava da kontroliše samostalno.  Rok za prekid vatre okončan je u utorak 22. oktobra u 22 časa.