latinica  ћирилица
23/10/2019 |  10:51 | Autor: SRNA

Grmuša: Onemogućiti odlaganje nuklearnog otpada kod Novog Grada

Član Glavnog odbora PDP-a Milko Grmuša smatra da je neophodno da politički predstavnici Republike Srpske učine sve što je u njihovoj moći kako bi se onemogućilo odlaganje nuklearnog otpada u neposrednoj blizini Novog Grada i spriječila ekološka katastrofa u najavi.
Milko Grmuša  (Foto:banjaluka.net) -
Milko Grmuša (Foto:banjaluka.net)

Grmuša je istakao da je razlog za to i što EU u ovom trenutku nije u stanju da efikasno donosi odluke kojima bi zaštitila samu sebe, a kamoli zemlje zapadnog Balkana, te da jezik koji današnji evropski političari razumiju očigledno samo jezik sile.

- U tom smislu, mislim da politički predstavnici Republike Srpske na svim nivoima moraju da učine sve što je u njihovoj moći kako bi se na uvoz hrvatskih proizvoda u BiH uvele carine od 300 odsto - naveo je Grmuša.

On smatra da, ako su privremene institucije u Prištini mogle jednostrano da sruše CEFTA sporazum zbog internih političkih razmirica, bez bilo kakvih posljedica, onda Republika Srpska i BiH imaju puno pravo da učine sve što je u njihovoj objektivnoj moći kako bi spriječile pretvaranje Novog Grada i cijele sjeverozapadne Republike Srpske i BiH u Černobilj, saopšteno je iz PDP-a.

Prema njegovim riječima, ovo je jedini način da se hrvatska Vlada urazumi i prestane sa huliganskim ponašanjem.

- BiH je prošle godine iz Hrvatske uvezla 3,13 milijarde KM, dok je njen izvoz u Hrvatsku iznosio 1,51 milijardu KM. Prema tome, jedini način da zaštitimo svoje ljude od hrvatske ekološke agresije jeste da Zagrebu godišnje oduzmemo više od 820 miliona evra - rekao je Grmuša.