latinica  ћирилица
23/10/2019 |  11:18 ⇒ 12:41 | Autor: SRNA

Počela kampanja "Čitajmo zajedno"

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske pokrenulo je danas kampanju "Čitajmo zajedno" kojom poziva građane da se više okrenu knjizi, podsjete na njene blagodeti i ljepotu čitanja, te na važnost afirmacije domaćih autora i cjelokupne izdavačke djelatnosti.

Kampanja je pokrenuta u saradnji sa Zavodom za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Novo Sarajevo s ciljem podsticanja kulture čitanja i unapređenja izdavaštva.

Ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić rekla je u Banjaluci da ovogodišnjom kampanjom žele da podstaknu građane na čitanje, da savremenu produkciju učine dostupnom u manjim opštinama, afirmišu stvaralački rad autora, kao i da ukažu na važnost biblioteka.

- Znamo koliko važnu ulogu u njegovanju kulture čitanja imaju biblioteke i ovom akcijom želimo da obogatimo fondove, pa ćemo knjige pokloniti novoformiranoj biblioteci u Stanarima. S obzirom na populacionu politiku ove godine, odlučili smo da nabavimo lektire i dječije knjige za Udruženje Četiri plus - rekla je Trivićeva.

Prema njenim riječima, ova kampanja doprinosi i očuvanju srpskog jezika i ćirilice.

- Briga o jeziku i pismu kao polazištu našeg nacionalnog i kulturnog identiteta mora nam svima biti važna, pogotovo u ovom trenutku kada je njihova ugroženost toliko izražena. U tom smislu knjigu domaćeg autora na srpskom jeziku i ćirilici - nikako ne smijemo zaobići - poručila je Trivićeva.

Trivićeva je pojasnila da kampanja predviđa da se Ministarstvo, za svaku uloženu KM građana u kupovinu knjiga iz odabranih edicija Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Novo Sarajevo, obavezuje da će isto toliko uložiti u njihov otkup i tako ove knjige učini dostupnim građanima, tamo gdje je najpotrebnije.

Kampanja će trajati do kraja oktobra.

Јedan od ciljeva Strategije razvoja kulture Republike Srpske od 2017. do 2022. godine odnosi se na aktivniju publiku i veću uključenost građana u sve što je dio kulture i umjetnosti, zbog čega je 2017. godine i pokrenuta kampanja "Čitajmo zajedno".