latinica  ћирилица
23/10/2019 |  12:13 ⇒ 12:42 | Autor: RTRS

Doboj: Otvorena izložba o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću

Dokumentarna izložba o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću otvorena je u umjetničkoj galeriji Centra za kulturu i obrazovanje u Doboju. Ovo je sedma, a planirano je ukupno 25 izložbi širom Republike Srpske koje se realizuju u saradnji sa Savezom inovatora Republike Srpske.

Bio je geofizičar, astronom, matematičar, građevinski inžinjer i doktor tehničkih nauka.

Naučno je objasnio nastanak ledenih doba, tvorac je nove metodologije u klimatologiji, otac klimatskog modeliranja, autor najpreciznijeg astronomskog kalendara i neimar mnogih značajnih građevinskih objekata u svijetu i Srbiji.

- Možemo se pohvaliti da je Milanković prvi Srbin u sunčevom sistemu na planetama stavio srpsku zastavu, prije Amerikanaca i ostalih, jer je naučno dokazao ima li tamo uslova života, kakva je klima i da li se tu može živjeti. Matematika i matematički model je osnov svega - ističe Ljubiša Pašić, generalni sekretar Saveza inovatora Republike Srpske.

Milanković je rođen 1879. godine pa je izložba upriličena povodom 140 godina od rođenja.

- Malo se zna o Milutinu Milankoviću koji je velikan nauke 20. vijeka i naša je obaveza kad god nam se pruži prilika da organizujemo ovakve izložbe koje nisu umjetničke nego obrazovne. Zamolićemo srednje škole da organizovano dovedu učenike - rekla je Vukosava Sofrenić, direktorka Centra za kulturu i obrazovanje u Doboju.

Izložba je otvorena do kraja oktobra.