latinica  ћирилица
23/10/2019 |  12:20 | Autor: SRNA

Putin: Rusija namjerava da povećava prisustvo u Africi

Rusija je odlučna da poveća svoje prisustvo u Africi na državnom nivou, izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin na forumu "Rusija-Afrika" u Sočiju.
Vladimir Putin  (Foto:Sputnik/ Alexey Druzhinin) -
Vladimir Putin (Foto:Sputnik/ Alexey Druzhinin)

- Mnoge ruske kompanije dugo i uspješno sarađuju sa partnerima iz najrazličitijih sektora afričke ekonomije i odlučne su da povećaju svoje prisustvo u Africi. Mi ćemo, naravno, podržati takve planove i na državnom nivou - naglasio je Putin.

On je rekao da vidi mogućnost da se u narednih četiri, pet godina u najmanju ruku udvostruči trgovinski obrt Rusije i Afrike.

Rusija takođe planira da pomogne u radu na približavanju trgovinskih režima i proširi svoju mrežu trgovinskih predstavništava u Africi, dodao je Putin.

On je najavio da će Rusija na svaki način pomagati u približavanju trgovinskih režima koji rade u okviru afričke zone slobodne trgovine i zajedničkog tržišta Evroazijske ekonomske unije...

- Ruska strana planira da proširi mrežu svojih trgovinskih predstavništava, pruža podršku biznisu i uspostavlja nove kontakte - precizirao je Putin.

Komentarišući saradnju u oblasti medicine, Putin je rekao da je ruska vakcina protiv ebole, koja se isporučuje zemljama Afrike, najbolja na svijetu.

- Uspješno je uspostavljena saradnja u borbi protiv opasnih zaraznih bolesti... Naša zemlja je jedna od prvih koja je odreagovala na epidemiju ebole, izdvojivši više od 60 miliona dolara za borbu protiv nje i treba reći da je vakcina bila vrlo efikasna i, prema mom mišljenju, najbolja na svijetu - istakao je Putin.

Samit i ekonomski forum "Rusija-Afrika" održava se danas i sutra u Sočiju, a pozvani su lideri sve 54 afričke zemlje, a njih 43 potvrdilo je prisustvo. Kopredsedavajući samita su Rusija i Egipat.