latinica  ћирилица
23/10/2019 |  13:10 ⇒ 17:26 | Autor: SRNA

U "Lanaku" predstavljena platforma koncepta pametnog grada (FOTO)

"Go platforma koncepta pametnog grada", koja se odnosi na modernizaciju, pametno upravljanje u saobraćaju, praćenje parametara poput vazduha i buke, kao i mogućnosti u poljoprivredi, predstavljena je danas u kompaniji "Lanako" u Banjaluci.
Razvoj koncepta „pametnog“ grada - Foto: RTRS
Razvoj koncepta „pametnog“ gradaFoto: RTRS

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić, koji je prisustvovao predstavljanju ove platforme, rekao je da grad intenzivno radi na konceptu pametnih gradova, budući da je to jedan od četiri strateška cilja razvoja Banjaluke.

On je rekao da su danas sa predstavnicima kompanije "Lanako" nastavljeni razgovori o razvoju koncepta pametnih gradova, podsjećajući da Banjaluka, kompanija "Lanako" i Elektrotehnički fakultet imaju potpisan sporazum o saradnji na razvoju ovog koncepta.

Radojičić je rekao da Banjaluka teži proširenju i modernizaciji usluga u saobraćaju i parkiranju, te da je u pripremi raspisivanje javnog poziva za modernije usluge u toj oblasti koje podrazumijevaju način korištenja parkinga, zauzetosti parking-mjesta i načina naplate parkinga.

On je naveo da je danas u "Lanaku" predstavljena i prezentacija koja se odnosi na mogućnosti u poljoprivredi, odnosno na praćenje pojedinih parametara koji bi poljoprivrednicima olakšali svakodnevne poslove.

- Sve su to nove usluge koje možemo razvijati sa "Lanakom" i drugim kompanijama, kako bi grad svakog dana bio modreniji -  naglasio je Radojičić.

Radojičić je podsjetio da je u ponedjeljak, 21. oktobra, u Banjaluci predstavljen četbot - nova usluga dostupna na "Viberu".

- To je treća nadogradnja aplikacija koja je na raspolaganju građanima. Ove sedmice imamo drugu seriju sastanaka o uvođenju elektronske građevinske dozvole - rekao je Radojičić.

Radojičić je najavio da bi Banjaluka od 1. januara trebala da bude dio pilot-projekta, kao prva lokalna zajednica u BiH i među prvima u regiji, za elektronsko izdavanje građevinske dozvole.

Menadžer sektora za razvoj poslovanja u kompaniji "Lanako" Dragan Ninić rekao je da ovo preduzeće uz "Go platformu koncepta pametnog grada" uspjelo da demonstrira konkretna rješenja za određene izazove sa kojima se građani Banjaluke, ali i turisti, svaki dan susreću.

- Ova platforma omogućava akademskoj zajednici da ima pokretnu i mobilnu laboratoriju gdje će moći da demonstriraju svoja znanja, ali i da istražuju i kreiraju neka nova rješenja korisna za društvo - ukazao je Ninić.

Ninić je rekao da je Banjaluka prvi grad u BiH sa razvijenom infrastrukturom koja omogućava realizicaju svih rješenja u okviru koncepta pametnih gradova.

- Banjaluka na svom području ima komunikacionu mrežu koja se sastoji od šest gejtveja, dok na primjer glavni grad Slovenije Ljubljana, koja je u EU, ima samo jedan gejtvej - rekao je Ninić.

On je naglasio da je "Go platforma koncepta pametnog grada" svjetskog kvaliteta i kao takva može biti od koristi svima u Banjaluci.