latinica  ћирилица
23/10/2019 |  13:16 | Autor: SRNA

Mektić: Formirati centralizovani operativni štab

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Dragan Mektić izjavio je da je, s ciljem boljeg rješavanja pitanja migrantske krize u BiH, potrebno formirati centralizovani operativni štab u kojem će biti zastupljeni predstavnici svih nivoa vlasti.
Dragan Mektić - Foto: RTRS
Dragan MektićFoto: RTRS

Mektić je rekao da migrantska kriza u BiH nije morala ovako da eskalira, navodeći kao primjer susjedne zemlje u kojima, kako je ocijenio, migrantska kriza i nije neki poseban i ozbiljan problem jer tamo postoje centralni organi koji se bave tim pitanjem, te donose odluke koje se "spuštaju" i realizuju na svakom nivou.

- Međutim, ovdje u BiH to predstavlja neku vrstu nerješivog problema zato što smo mi zemlja koja funkcioniše na bazi konsenzusa i koordinacije - rekao je Mektić na današnjoj konferenciji za novinare u Sarajevu.

On je ocijenio da BiH, ovakva kakva je danas, nije u stanju da se "nosi" ni sa jednom bilo kakvom ozbiljnom krizom, dodavši da ilegalni migranti u BiH ulaze i prelaze njenu granicu i zbog jako puno unutrašnjih slabosti u BiH.

- Međutim, kada uđu, bez obzira što su nezakonito ušli, na njih se primjenjuje konvencija UN o zaštiti migranata i mi im moramo obezbijediti humani tretman - rekao je Mektić.

On je dodao da je svim migrantima namjera da idu u Zapadnu Evropu, da njih 95 odsto u BiH iskaže namjeru za podnošenje zahtjeva za azilom i time legalizuje svoj boravak na 14 dana, a od toga pet odsto to zaista i učini, dok nijedan takav postupak nije završen jer su oni nakon toga "nestali iz BiH".