latinica  ћирилица
23/10/2019 |  13:32 | Autor: SRNA

Đokić: Skupština - najvažniji stub Srpske

Narodna skupština Republike Srpske je najvažniji i nezamjenjiv stub Srpske i njenog institucionalnog sistema, rekao je danas Srni nekadašnji predsjednik parlamenta Petar Đokić.
Petar Đokić - Foto: RTRS
Petar ĐokićFoto: RTRS

Povodom 28 godina od proglašenja Skupštine srpskog naroda BiH, koja je bila preteča današnje Narodne skupštine, Đokić je istakao da je ona od osnivanja bila institucija sa najvećim autoritetom u srpskom narodu, a posebno u početnoj fazi formiranja i razvoja Srpske.

- Narodna skupština je sve ove godine i decenije to i ostala, iako se u poimanju i načinu na koji obavlja svoju funkciju tokom ovog vremena mijenjala i prolazila kroz različite faze. Bilo je raznih vrsta uticaja na njen rad, ali je veoma važno da je za ovih 28 godina imala presudan značaj i dominantan uticaj na život Republike Srpske, njeno uređenje, organizaciju, funkcionisanje i ostvarivanje politika koje su prolazile kroz Narodnu skupštinu i bile pretvarane u brojne zakone i druge akte - rekao je Đokić.

Prema njegovim riječima, Narodna skupština je istovremeno bila i najvažniji stub odbrane interesa Srpske i faktor uticaja u sistemu zaštite i predstavljanja tih interesa na mjestima na kojima se donose važne odluke koje imaju vezu sa Republikom Srpskom i ostvarivanjem njenih ciljeva na drugim mjestima kao što su Predsjedništvo, Savjet ministara i Parlamentarna skupština BiH.

- Narodna skupština je uvijek imala snagu da prepozna trenutak i da na adekvatan način definiše stav. Svi akti koje je donosila imaju izuzetno veliki značaj kao što je to i danas kada donosi nova akta koja usmjeravaju politiku Srpske ili način djelovanja kroz druge institucije u kojima su njeni predstavnici - kaže Đokić koji je bio predsjednik četvrtog saziva Narodne skupštine od 19. oktobra 1998. do 16. decembra 2000. godine.

On je ocijenio da su svi sazivi Narodne skupštine stabilno radili i uspjeli da kreiraju politike koje su doprinosile razvoju Srpske.

- Narodna skupština je tokom decenija rada davala najvažniji uticaj na razvoj Srpske koji je vidljiv na svakom mjestu jer se ona u prethodnih 28 godina konstantno razvijala, počevši od institucija, kadrovskih kapaciteta u institucijama do ekonomije. Kritičari koji kažu da to nije dovoljno i da nije bilo razvoja su u velikoj zabludi i govore neistine - rekao je Đokić, navodeći da su građene nove fabrike, infrastruktura, bolnice, domovi zdravlja, ustanove socijalne zaštite, škole, vrtići.

Đokić je izrazio očekivanje da će Narodna skupština i ubuduće biti najveći oslonac za Republiku Srpsku.

- Ona je najvažnije predstavničko tijelo kroz koje se prezentuju interesi građana. Oni izlazeći na izbore povjeravaju glasove onima za koje smatraju da će ih na najbolji način zastupati u kreiranju politika koje se definišu i potvrđuju kroz rad Narodne skupštine. Svi sazivi Narodne skupštine su djelovali s tim ciljem. Vjerujem da će Narodna skupština i u budućnosti nastaviti da afirmiše sebe, ali ponajviše Srpsku i na odlučan način štiti interese Republike Srpske i srpskog naroda, ali i drugih naroda čiji predstavnici sjede u parlamentu - rekao je Đokić.

On je dodao da su se danas neke stvari pomjerile iz ležišta u kojem su decenijama bile i da se u parlamentu u nekim situacijama čuju tonovi koji iznenađuju i djeluju razočaravajuće.

- Da li smo kao Republika zaslužili da imamo takve pojave u parlamentu? Ako govorimo o 28 godina razvoja parlamentarnog života bilo je za očekivati da se on unapređuje kroz opštu kulturu dijaloga i doprinos koji svaki učesnik u dijalogu treba da daje da bi doprinio afirmaciji Narodne skupštine i na taj način Srpske i njenih funkcija koje su joj Ustavom povjerene - naglasio je Đokić.

Sutra se navršava 28 godina od proglašenja Skupštine srpskog naroda BiH, nakon što su 14. oktobra srpski poslanici preglasani u Skupštini tadašnje SR BiH.

Na temeljima Skupštine srpskog naroda BiH nastala je današnja Narodna skupština Republike Srpske.