latinica  ћирилица
23/10/2019 |  14:35 ⇒ 16:29 | Autor: SRNA

Radojičić: Parlament snažan element državnosti i postojanja Srpske

Nekadašnji predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić rekao je danas Srni da je parlament od osnivanja snažan element državnosti i postojanja Srpske.
Igor Radojičić - Foto: RTRS
Igor RadojičićFoto: RTRS

- Narodna skupština je organ vlasti koji se bira voljom naroda na slobodnim, neposrednim i demokratskim izborima. Ako nemate parlament koji biraju građani, onda nemate ni vlast na svojoj teritoriji - naglasio je Radojičić povodom 28 godina od proglašenja Skupštine srpskog naroda BiH, koja je bila preteča današnje Narodne skupštine Republike Srpske.

Prema njegovim riječima, Narodna skupština je izraz slobodne volje građana, što je izuzetno važno u demokratskim sistemima.

- Građani biraju svoju vlast, a Narodna skupština je upravo izraz te volje. Ona je tokom postojanja omogućavala izbor različitih višestranačkih vlada, promjene skupštinskih većina i vladajućih struktura na demokratski način. Dobro je da se to na takav način obavlja, a nekim drugim putevima - ocijenio je Radojičić koji je bio predsjednik Narodne skupštine u dva saziva od 2006. do 2014. godine.

On je istakao da je Narodna skupština kao zakonodavni organ značajno evoluirala u načinu rada i kreiranja zakonodavstva.

- Žao mi je gledati neke scene koje su danas u Narodnoj skupštini postale rijaliti jer je od zakonodavnog organa malo skliznula u neko žutilo. Nova vremena donijela su i nove načine praćenja i informisanja, pa onda povremeno gubi svoj element predstavljanja građana i zakonodavne nadležnosti, a dobija estradnu dimenziju. To je valjda posljedica modernih vremena i tehnologija 21. vijeka gdje postaje bitnija estrada od njene suštinske uloge, a to je reprezentativna i zakonodavna - rekao je Radojičić.

Sutra se navršava 28 godina od proglašenja Skupštine srpskog naroda BiH, nakon što su 14. oktobra srpski poslanici preglasani u Skupštini tadašnje SR BiH.

Na temeljima Skupštine srpskog naroda BiH nastala je današnja Narodna skupština Republike Srpske.