latinica  ћирилица
23/10/2019 |  15:22 ⇒ 15:24 | Autor: SRNA

Obralija: Nastavak sjednice 4. novembra

Nastavak sjednica Nezavisnog odobra, na kojoj bi trebalo da bude utvrđena rang-listu kandidata koji su se prijavili na konkurs za izbor novog direktora Agencije za istrage i zaštitu /Sipa/ BiH zakazana je za 4. novembar, rekao je Srni zamjenik predsjedavajućeg ovog odbora Enes Obralija.
Enes Obralija - Foto: RTRS
Enes ObralijaFoto: RTRS

Sjednica je prekinuta 21. oktobra, jer je bilo neophodno utvrditi dodatne činjenice u postupku izbora novog direktora Sipe.

- Do sada nisu dostavljene nephodne činjenice koje smo zatražili, a rok je do 1. novembra - dodao je Obralija.

Na sjednici Nezavisnog odbora koja je prekinuta 21. oktobra obavljen je razgovor sa svim kandidatima koji su se prijavili na konkurs za izbor novog direktora Sipe.

Obralija je tom prilikom izjavio da je zaprimljena predstavka u kojoj se navodi da je Nezavisni odobor spreman da svjesno krši zakone s obzirom da neki od kandidata navodno ispunjavaju uslove za penziju.

- Donijeli smo zaključak da ćemo za sva četiri kandidata provjeriti da li neko ispunjava uslove za penziju", rekao je Obralija nakon prekinute sjednice Nezavisnog odbra.

Nezavisni odbor obavio je razgovor sa svim kandidatima koji su prošli konkurs - aktuelnim direktorom Sipe Pericom Stanićem, direktorom Policije Republike Srpske Darkom Ćulumom, bivšim direktorom Sipe Goranom Zupcem, te policijskim službenikom iz Trebinja Žarkom Laketom.

Mediji su ranije objavili da je imenovanje novog direktora Sipe prolongirano do daljeg jer je utvrđeno da je Stanića ispunio uslove za penziju.

Takođe, prema Zakonu o policijskim službenicima BiH, ni Žarko Laketa, aktuelni načelnik Policijske uprave Trebinje, ne bi smio biti kandidat za prvog čovjeka Sipe jer stiče uslove za penzionisanje u toku mandata, ukoliko bi mu bio dodijeljen.