latinica  ћирилица
23/10/2019 |  15:48 ⇒ 20:14 | Autor: RTRS

Grad Banjaluka, ETF i Lanako u službi pružanja novih usluga građanima (FOTO)

Grad Banjaluka, u saradnji sa Elektrotehničkim fakultetom i kompanijom Lanako, realizuje projekat "Pametni gradovi".

Riječ je o projektu koji će doprinijeti modernizaciji grada i zahvaljujući kojem će gradska uprava biti u mogućnosti da građanima ponudi nove usluge.

Koncept "Pametni gradovi" mjestima u kojima se realizuje pruža efikasniji i kvalitetniji način života, tvrde stručnjaci.

Da bi stanovništvo osjetilo pozitivne efekte ovog projekta neophodno je, dodaju, da svi segmenti društva zajednnički rade na njegovom razvoju.

 - Kompanija Lanako kroz svoju GO platformu uspjeva da demonstrira rješenja za određene izazove kojima se susreću, prije svega građani Banjaluke, kao i turisti koji su u sve većem broju prisutni u gradu - kaže Dragan Ninić, menadžer Sektora za razvoj preduzeća komapnije Lanako.

Trenutno razvijeni sistemi na mreži su sistemi za kontrolu vazduha, sistemi pametnog parkiranja i sistemi mjerenja vlažnosti i kvalitete zemlje, dok su još četiri sistema u fazi razvoja.

Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke, naveo je da je danas u Lanaku predstavljena i prezentacija koja se odnosi na mogućnosti u poljoprivredi, odnosno na praćenje pojedinih parametara koji bi poljoprivrednicima olakšali svakodnevne poslove.

- Sve su to nove usluge koje možemo razvijati sa Lanakom i drugim kompanijama, kako bi grad svakog dana bio modreniji -  naglasio je Radojičić.

Mogućnosti koje pružaju ove aplikacije su neograničene.

Grad u saradnji sa informatičkim kompanijama poput Lanaka svakodnevno radi na modernizaciji i pružanju novih usluga kako svojim građanima, tako i turistima.