latinica  ћирилица
23/10/2019 |  16:03 ⇒ 17:48 | Autor: RTRS

Oktobar - mjesec borbe protiv raka dojke

Oktobar je posvećen borbi protiv raka dojke.

Onkolozi ističu da je najbitnije djelovati na vrijeme i da je samopregled od najranijeg doba, najbolji oblik prevencije.

Samopregled dojki svaki mjesec u isti dan, trebalo bi da bude obaveza svake žene.

Ako tokom tog pregleda napipaju neku promjenu, samo je ljekar taj koji će donijeti odluku, da li je promjena dobroćudna ili nije, objašnjava dr Zdenka Gojković.

Prema zvaničnim podacima, i u Srpskoj je visoka incidenca oboljelih, a uzrok tome su brojni faktori rizika, među kojima i genetska predispozicija.

- Danas se u onkologiji sve više određuje i biomarkira genetska mutacija unutar samih tumora. Vjerovatno će dosta toga biti drugačije i možda ćemo za pet godina o svemu ovovme drugačije pričati - kaže Zdenka Gojković, načelnica Klinike za onkologiju UKC Republike Srpske.

Studentima medicine predstavljena je trenutno najsavremenija i najdjelotvornija terapija karcinoma dojke - imuno terapija.

- To su tzv. čet pointi inhibitori. Ovo je paradigma i liječenju jer smo dosad davali lijekove koji ciljaju tumorske ćelije. Imuno terapija ne cilja tumorsku ćeliju, ona ustavri naš organizam, naš imuni sistem stimuliše da on prepozna tumorsku ćeliju - pojasnila je Gojkovićeva.

Studenti Medicinskog fakulteta Banjaluka pridružili su se akciji preventivnih pregleda Doma zdravlja.

Pregleda se ne treba plašiti, jer na vrijeme prepoznata bolest je i izlječiva, poručuju ljekari.