X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Zdravosfera
23/10/2019 |  16:10 ⇒ 20:08 | Izvor: RTRS

Udruženje "Privrednik Republike Srpske": Stipendije za učenike i studente (FOTO)

Dobrotvorno udruženje "Privrednik Republike Srpske" uručilo je danas 34 stipendije za 26 učenika i osam studenata iz porodica slabijeg imovinskog stanja. Riječ je o srednjoškolcima i studentima, koji su ostvarili natprosječan uspjeh. Udruženje je osnovano prošle godine, po uzoru na ona iz Novog Sada i Zagreba.

Odlične ocjene kroz osnovnu i srednju školu i prosjek 9,9 na studiju molekularne biologije i fiziologije. Ivona Šukunda, jedna je od stipendista prve generacije društva "Privrednik".

- Ova stipendija ne da znači meni samo, već u velikoj mjeri i mojoj porodici u finansijskom smislu, a sam naziv stipendista jeste jedna velika motivacija i podasticaj za moje dalje napredovanje i usavršavanje u oblasti, zanimanju koje sam izabrala - rekla je Šukunda.

Istim stopama ide i Nikolina Stanar, odlična učenica Elektortehničke škole u Prijedoru.

- Znači mnogo, jer nam je neko napokon pokazao, nekim konkretnim načinom, u ovom slučaju finansijskim, da značimo, vrijedimo i da neko cijeni sav naš uloženi trud - istakla je Stanar.

Istu priču dijele svih 34 stipendista, prva generacija koju pomaže Dobrotvorno društvo "Privrednik Republike Srpske".

- Prva kategorija, ovi koji se školuju u mjestu prebivališta, primaju stipendije od 300 KM. Ovi koji putuju, pitomci, imaju stipendije od 350 KM i oni koji se školuju van mjesta prebivališta imaju stipendiju od 400 KM - pojasnio je predsjednik Dobrotvornog društva "Privrednik Republike Srpske" Goran Račić.

Prva generacija stipendista promovisana je na svečanoj akademiji.

- Dobro je da imamo ovakve primjere, da udruženja prate nečiji rad, u ovom slučaju rad mladih ljudi, nagrađuju njihov rad, podržavaju ga - izjavio je predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović.

Društvo "Privrednik Republike Srpske" osnovali su, prije godinu, Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske, dva javna univerziteta i Privredna komora, a po uzoru na istoimeno društvo koje u Srbiji i Hrvatskoj, uz prekide, radi od sredine 19. vijeka.

- Samo geslo "Privredinka" - Rad, štedljivost, čestitost, govori o suštiti djelovanja "Privrednika". Suština je pomaganje talentovanoj djeci, da se iškoluju, da budu onaj najkvlaitetniji dio društva i da oni nastave ovu akciju - istakao je potpredsjednik Vlade AP Vojvodine Đorđe Milićević.

Predstavnike Društva i stipendiste primila je i resorna ministarka Natalija Trivić.

Stipendisti kod Natalije Trivić (Foto: RTRS)

- Svi su najbolji đaci Republike Srpske i studenti koji će svojim znanjem i investicijama u njih, razvijati danas i sutra Srpsku - naglasila je Trivić.

Ovogodišnji fond za stipendije Društva je 150.000 maraka, a prikuplja se od priloga privrednika.

Povezane vijesti:

Јačati ekonomske, obrazovne i kulturne veze sa Vojvodinom (FOTO)