latinica  ћирилица
23/10/2019 |  17:00 ⇒ 20:09 | Autor: RTRS

Rajčević: Koncept "Pametnog grada" za bolji život građana (FOTO)

Koncept elektronske uprave strateški je pravac razvoja Srpske u naredne tri godine.

Pametni gradovi, upravljanje gradskom strukturom sa jednog mjesta, uz minimalna ulaganja, unaprijediće život građana.

Pilot projekat objedinjavanja naplate komunalnih usluga biće primjenjivan u više lokalnih zajednica u Srpskoj.

Srpska počinje digitalizaciju lokalnih zajednica, najavio je ministar Srđan Rajčević, na sarajevskom regionalnom forumu inovacija, tehnologije i preduzetništva.

- Јedan od projekata koji je u fazi javnog poziva, prijava potencijalnih ponuđača, je koncept objedinjene naplate komunalnih usluga. Mi se nadamo da ćemo imati priliku da ga implementiramo na nekoliko mjesta, unutar nekoliko lokalnih zajednica - istakao je Srđan Rajčević, ministar za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske.

Znanjem i kapacitetima IT kompanije iz Srpske Poreska uprava Republike Srpske na godišnjem nivou prikupila je dodatnih 100 miliona maraka poreza.

Iz Prointera stižu i projekti koji unapređuju život građana.

- Tu su rješenja za pametne parkinge, elektronske građevinske dozvole, upravljanje rasvjetom i mnoge druge koji se odnose na pametne gradove i lokalnu upravu - kaže Bojan Vujić, direktor kompanije "Prointer ITSS".

- Cjelokupan sistem el.uprave i uspostave pametnih gradova zahtijeva velike investicije. Ono što će se vratiti ne mora biti u finasijskom smislu egzaktan povrat, ali će se vratiti kroz povećan kvalitet života građana - dodao je Rajčević.

Upravljanje gradskom strukturom sa jednog mjesta i u Evropi i svijetu provodi se korak po korak.

Cirih prednjači među evropskim gradovima, a Singapur je za sada "najpametniji" grad u svijetu.