latinica  ћирилица
23/10/2019 |  17:55 ⇒ 17:57 | Autor: SRNA

Majkić: Mektiću konsenzus najveći problem!?

Izjava ministra bezbjednosti u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Dragana Mektića da je ključni problem za eskalaciju migrantske krize "država koja funkcioniše na bazi konsenzusa" predstavlja nonsens i pokazuje svu nesposobnost vlasti na nivou BiH da pronađe rješenja za ovaj sve ozbiljniji problem, ocijenila je za Srnu delegat Kluba Srba u Domu naroda parlamenta BiH Dušanka Majkić.
Dušanka Majkić - Foto: RTRS
Dušanka MajkićFoto: RTRS

- Pa, zar je to moguće? Kako ministru Mektiću, kao licu koje je zaduženo za striknto poštivanje Ustava ove zemlje, najveći problem u radu predstavlja konsenzus koji treba postići između dva entiteta i tri naroda, na kojem počiva ova zemlja i bez kojeg bi ona izgubila svaki smisao daljeg postojanja? - pita Majkićeva.

Uzimajući u obzir, kako je rekla Majkićeva, da Ministarstvo bezbjednosti i Savjet ministara za protekle četiri godine mandata nisu sačinili sveobuhvatan plan za djelovanje entitetskih i institucija BiH u skladu sa nadležnostima i s ciljem sprečavanja povećanog priliva migranata, šta drugo može konstatovati "potpuno dezorijentisani" ministar bezbjednosti nego da je riječ o "krizi koja predstavlja nerješiv problem".

- Korektno je priznati da ministar nije u stanju da riješi ovaj problem, ali je, zbog neznanja i nesposobnosti obavezan podnijeti ostavku i spriječiti dalju eskalaciju krize, što Mektiću, očigledno, ne pada napamet - izjavila je Majkićeva.

Ona je istakla da mnoge zemlje koje se suočavaju sa ovim problemom ulažu izuzetne napore da bi zaštitile svoju granicu i građane od najezde ilegalnih migranta, dok vlast na nivou BiH pokazuje totalno nesnalaženje i nesposobnost, iako je problem ilegalnih migracija aktuelan još od 2015. godine.

Majkićeva naglašava da je, nažalost, problem migrantske krize trenutno Savjet ministara u tehničkom mandatu potpuno prepustio Unsko-sanskom kantonu, koji nema ni finansijska sredstva koja su im obećali kao podršku da iz tog problema izađu.

- Očigledno je i da se migrantska kriza i dalje koristi kao sredstvo pritiska na malobrojno srpsko povratničko stanovništvo u Medenom Polju koje planiraju zauvijek protjerati sa vjekovnih ognjišta - napomenula je Majkićeva.

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Dragan Mektić izjavio je danas da u BiH migrantska kriza predstavlja neku vrstu nerješivog problema zato što je to zemlja koja funkcioniše na bazi konsenzusa i koordinacije.

On je ocijenio da BiH, ovakva kakva je danas, nije u stanju da se "nosi" ni sa jednom ozbiljnom krizom, dodavši da ilegalni migranti u BiH ulaze i prelaze njenu granicu i zbog jako puno unutrašnjih slabosti.