latinica  ћирилица
23/10/2019 |  18:01 ⇒ 20:16 | Autor: RTRS

Reforma obrazovanja - promjene će biti vidljive iz godine u godinu

Unapređivanje nastavnih planova i programa, digitalizacija udžbenika, stimulativno okruženje i edukacija kadra, samo su neki od zaključaka, na koje će se odnositi reforma obrazovanja u Srpskoj.

Nakon prvog konsultativnog sastanka ministarke prosvjete Natalije Trivić, sa članovima Odbora za reformu obrazovanja i Ekspertskog tima, poručeno je da će promjene biti vidljive iz godine u godinu.

Rezultati reforme predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja u Srpskoj trebalo bi da budu vidljivi već iduće godine.

Ekspertski tim će odrediti smjernice i primarne zadatke.

- Ovo je pravo vrijeme da vidimo šta će se moći primijeniti u ovoj godini, a šta je to što će biti dio izgradnje strategije koja bi trebala da se planira od 2022. do 2030. godine - istakla je Trivićeva.

U fokusu reformi su djeca, ali i nastavnici, jer će njihovo usavršavanje biti jedan od značajnih elemenata reforme.

- Promjene koje planiramo napraviti sigurno jesu usmjerene ka nekim ključnim ciljevima koji su u skladu sa zaključcima Vlade Republike Srpske, ali te promjene su usklađene sa promjenama koje se dešavaju u svijetu i sa nekim novim dostignućima - kaže Nina Ninković, rukovodilac Ekspertskog tima.

Vesna Nedeljković, član Ekpertskog tima , ističe da moramo biti pažljivi da napredne sisteme prilagodimo našoj djeci, nacionalnom biću i kulturi.

Odbor za reformu obrazovanja pokušaće obrazovanje kod nas približiti onom kakvo je u zemljama koje imaju razvijene obrazovne sisteme i pozitivnu praksu, ali i potrebama Srpske.