latinica  ћирилица
23/10/2019 |  18:30 ⇒ 20:10 | Autor: RTRS

Izmjenama Zakona o socijalnoj zaštiti i pravo na ličnu invalidninu

Zasjedanje Parlamenta Srpske obilježila je rasprava o Prijedlogu izmjena i dopuna Zakona o socijalnoj zaštiti. Uvodi se novo pravo – na ličnu invalidninu.

Lica koja imaju utvrđeno tjelesno oštećenje od 70 do 100%, zavise od tuđe pomoći i njege i najčešće su u teškom socio-ekonomskom položaju.

Iznos lične invalidnine zavisiće od tjelesnog oštećenja, a obračunava se u procentu od 9 do 15% od prosječne plate u prethodnoj godini.

Predlagač procjenjuje da će izdvajanja za ličnu invalidninu u 2020. dostići 8 miliona 300 hiljada maraka.

Da je riječ o značajnom zakonu, potvrđuje i konstruktivna rasprava, koja je vođena u Skupštini, kao i amandmani koje je uložilo nekoliko klubova poslanika.

Dakle, usvoji li Parlament Srpske prijedlog izmjena Zakona o socijalnoj zaštiti, značiće to – pravo na ličnu invalidninu.

- Odnose se na lica koja su zavisna od pomoći i njege drugog lica, lica kojima je oštećenje, oboljenje nastalo u razvojnom periodu i kod kojih je visina tjelesnog oštećenja od 70 do 100 odsto - pojasnio je Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

Primjena počinje od 1. januara naredne godine, a nakanada će biti isplaćivana na osnovu prosječne plate u ovoj godini.

Iako do kraja imamo još dva mjeseca, bude li zadržan prosjek za prvih devet mjeseci, koji iznosi 901 marku, to će značiti da će iznos ličnih invalidnina biti od 81 do 135 maraka.

Opoziciji su sporni iznosi naknada, ali i odredba "razvojni period", koja je zasmetala i socijalistima.

Predlažu - pravo na ličnu invalidninu svima kojima je invaliditet nastupio do 30.godine.

- Da li znate da je ova odredba razvojni period diskriminišuća. Ona nije u skladu sa Ustavom. Za koliko bi se povećao broj korisnika ličnih invalidnina ukoliko ne bi postojala odredba razvojnog perioda - zapitala je PDP-ova Јelena Trivić.

- Ukoliko bi ostala predviđena starosna granica od 18 godina jedan broj lica bi ostao bez prava na ličnu invalidninu, čak i ona lica kod kojih se bolest razvija i nakon 20. godine života - kaže Andra Dorić, SP.

Izmjena postojećeg zakonskog rješenja omogućiće i transformaciju ustanova za djecu bez roditeljskog staranja.

Najveća parlamentarna stranka uputila je amandman.

- Ono što ćemo kroz svoj amandman predložiti jeste da se ova briga Republike nastavi i nakon njihove 18 godine u roku od tri godine - zaknjučila SNSD-ova Dušica Šolaja.

 U završnoj riječi resorni ministar je priznao da iznosi za lične invalidnine nisu dovoljni, ali je, kaže, obaveza svih da rade na njihovom povećanju.