latinica  ћирилица
23/10/2019 |  21:22 ⇒ 22:49 | Autor: RTRS

Đokić: Optima grupa će i dalje poslovati u Srpskoj (VIDEO)

Poslovanje Optima grupe u Republici Srpskoj neće biti dovedeno u pitanje, poručio je ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić, gostujući u emisiji Telering naše televizije.
Petar Đokić u emisiji Telering - Foto: RTRS
Petar Đokić u emisiji TeleringFoto: RTRS

Kaže, to je potvrđeno i na nedavno održanom sastanku srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i ruskog premijera Dmitrija Medvedeva, u Beogradu.

Đokić je istakao da ruska država stoji iza "Optima grupe" i da će ona i dalje poslovati u Srpskoj, što je Đokiću takođe potvrđeno od ruskih partnera.

- Imao sam priliku razgovarati sa ministrom energetike Ruske Federacije Aleksandrom Novakom i upoznao sam ga sa aktivnostima u Optima grupi i da trenutno miruju postrojenja u Rafineriji nafte. Rekao sam da smo zabrinuti ako bi oni donijeli odluke da odlaze - rekao je Đokić.

Naveo je da je stav Novaka da oni nemaju takve namjere i da se to neće desiti.

- Kasnije je tokom još jednog susreta to potvrđeno. Oni ostaju ovdje i poslovaće, ali na koji način mi na to ne možemo da utičemo. To je ipak privatna kompanija i nije vlasništvo Republike Srpske. Naš je interes da ona radi - istakao je ministar energetike i rudarstva Republike Srpske.

Istakao je da je energetika danas najvažni razvojni resurs Srpske i da je u planu je intenziviranje gradnje vjetroelektrane i solarnih elektrana, te zajedno sa Srbijom tri hidroelektrane u gornjem toku rijeke Drine.

- Republika Srpska će pronaći partnera i za izgradnju četiri hidroelektrane - tri na rijeci Bistrici i jedne na rijeci Јanjini, dodajući da je to investicija od gotovo 140 miliona evra - rekao je Đokić i dodao da je cilj da narednih godina budu ugovoreni radovi i izgrađeni novi proizvodni kapaciteti koji će Srpskoj obezbijediti do 1.000 megavata.

Đokić je naglasio da Republika Srpska i dalje njeguje politiku niskih cijena električne energije za koju se opredijelila prije deceniju i više, smatrajući da struja treba da bude dostupna svima po što povoljnijim uslovima.

Foto: RTRS

- Cijena kilovat-časa električne energije u Srpskoj danas je najniža u regionu. Svaki pokušaj da tu cijenu dovedemo na tržišni nivo, uporediv sa onom u regionu, nije dobijao podršku ni u javnosti. Takvu vrstu podrške je teško i obezbijediti jer građani smatraju da je to povećanje njihovih troškova - smatra Đokić.

Naveo je da ipak, sa druge strane, nije korektno da oni koji realno imaju veće plate, kao i znatno veću potrošnju električne energije to plaćaju po istoj cijeni kao penzioneri sa niskim primanjima i nezaposleni građani.

Podsjetio je da je premijer Srpske Radovan Višković nedavno obećao da cijena za te grupe neće biti mijenjana ni ove, a ni tokom naredne godine.

- Vlast u Republici Srpskoj vodi politiku koja je socijalno odgovorna prema građanima, u okviru zakona i raznih vrsta davanja, te naglasio da te mjere treba i dalje razvijati, što Vlada Srpske i čini - rekao je Đokić i podsjetio da je Vlada Srpske posljednjih godina imala razumijevanja za zahtjeve privrede za smanjenje fiskalnih i parafiskalnih davanja, bila je osjetljiva i na zahtjeve sindikata kada je riječ o poboljšanju položaja radnika.

Izrazio je očekivanje da će u Srpskoj plate rasti i da će prosjek od 1.000 KM biti dosegnut, ako ne do kraja ove, onda realno u prvom mjesecu naredne godine.

Predsjednik Socijalistiške partije istakao je da je zbog neformiranja novog saziva Savjeta ministara, u Republici Srpskoj u okviru vladajuće koalicije trenutno u zastoju realizacija mjera za koje je koalicionim sporazumom definisano da budu izvršene u određenom roku.

- I kada ne funkcionišu institucije BiH, Srpska funkcioniše, njen Parlament je donio mnoštvo zakona i akata, ali problem predstavlja i kriza, odnosno zastoj u Federaciji BiH, gdje se ne održavaju sjednice parlamenta - smatra Đokić i navodi da je nekorektno to što je Srpska ucjenjivana ANP-om, jer taj dokument nema veze sa formiranjem Savjeta ministara.

Đokić je rekao i da nisu tačni navodi iz pojedinih medija da lider SNSD-a Milorad Dodik traži od predsjednika Socijalističke partije Srbije Ivice Dačića da ga smijeni, ali da ga "Dačić ne da", navodeći da između njega i Dodika nema disonantnih tonova.

Kada je riječ o odnosima DNS-a i SP-a, Đokić navodi da socijalisti nemaju nijedno otvoreno pitanje sa DNS-om, te imaju potpuno razumijevanje, izrazivši nadu da će i SNSD i DNS urediti međusobne odnose.

Emisiju Telering možete pogledati OVDЈE.