latinica  ћирилица
24/10/2019 |  07:30 ⇒ 16:37 | Autor: RTRS

Parlament Srpske obilježava 28 godina od osnivanja

Narodna skupština Republike Srpske obilježava 28 godina od osnivanja.

24. oktobra 1991. proglašena je Skupština srpskog naroda BiH, nakon što su 14. oktobra srpski poslanici preglasani u Skupštini tadašnje Socijalističke Republike BiH.

Od njenog proglašenja, administrativno sjedište skupštine bilo je u Sarajevu, nakon izbijanja ratnog sukoba izmješteno je na Pale, a od 1998. godine sjedište Narodne skupštine Republike Srpske premješteno je u Banjaluku, gdje se i danas nalazi.

Poslanici Narodne skupštine 9. januara 1992. godine usvojili su Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda BiH i taj dan se u Republici Srpskoj obilježava kao Dan Republike.

Narodna skupština je 28. februara 1992. godine donijela Ustav, kao utemeljenje pravne moći, sigurnosti, legaliteta i legitimiteta Republike Srpske.

Po okončanju ratnih dejstava, a nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma 1995. godine, Narodna skupština preuzima primarnu odgovornost sprovođenja normativne državne reizgradnje i obnove.

Prvi predsjednik Momčilo Krajišnik poručio je da su srpska sloga i jedinstvo temelji i garant opstanka Srpske.

Skupština je, prema riječima bivšeg predsjednika Parlamenta Dragana Kalinića, odredila sudbinu srpskog naroda.

Nekadašnji predsjednik NSRS Dušan Stojičić izjavio je da se svi u Srpskoj moraju nadahnjivati porukama i poukama iz vremena kada je prije 28 godina osnovana Narodna skupština, te da je danas kao i tada potrebno unutrašnje jedinstvo na svim važnim nacionalnim pitanjima bitnim za dalje jačanje Republike i njen opstanak i prosperitet.

Za Petra Đokića NSRS je najvažniji i nezamjenjiv stub Srpske, a da je Parlament od osnivanja snažan element državnosti i postojanja Srpske, saglasan je i Igor Radojičić.

Nedeljko Čubrilović, aktuelni predsjednik Narodne skupštine, ukazuje na značajnu ulogu Parlamenta u nastanku, jačanju i razvoju Srpske.

U Narodnoj skupštini danas će biti organizovan prijem za narodne poslanike i predstavnike medijskih kuća, a 28 godina od prvog zasjedanja Skupštine srpskog naroda obilježiće i "Stvaraoci Republike Srpske".