latinica  ћирилица
24/10/2019 |  10:52 ⇒ 11:04 | Autor: SRNA

Јasenovac tabu tema u Hrvatskoj

Reditelj dokumentarno-igranog filma "Dnevnik Diane Budisavljević" Dana Budisavljević izjavila je da ovaj film nosi jaku poruku čovječnosti, ali da je Јasenovac tabu tema u Hrvatskoj.
Јasenovac - Foto: RTRS
ЈasenovacFoto: RTRS

- Bila mi je velika želja da ovim filmom, na neki način, ne samo spasem Dianu od zaborava, već da tu njenu snagu uspijem posredstvom filmskog platna da prenesem na gledaoce. I zato je važno da gledamo ovaj film i osjetimo njenu snagu u sebi - istakla je Budisavljevićeva za Euroblic.

Ona je rekla da film treba da podstakne ljude da sami u sebi prepoznaju snagu koju je imala ta žena i da se odupru današnjim fašizmima.

Prema njenim riječima, Јasenovac je svake godine tabu tema u Hrvatskoj.

- Vjerovatno znate da mi već sada imamo dvije odvojene komemoracije. Nemaju zajedničku komemoraciju aktuelna politika i predstavnici naroda koji su stradali u Јasenovcu - Јevreji, Srbi i Romi, a još i predsjednik Hrvatske dolazi sam, tako da ova situacija nije dobra - dodala je Budisavljevićeva.

Srpska premijera dokumentarno-igranog filma "Dnevnik Diane Budisavljević" zakazana je za 11. novembar u Kombank dvorani u Beogradu.

Film je na Pulskom filmskom festivalu 2019. godine osvojio šest nagrada.

Diana Budisavljević je austrijski humanitarac i socijalni aktivista koja je u Drugom svjetskom ratu organizovala akciju spasavanja i zbrinjavanja 10.000 pravoslave djece iz ustaških logora.