latinica  ћирилица
24/10/2019 |  12:30 ⇒ 12:35 | Autor: SRNA

Stojičić: Јedinstvo danas potrebno kao i prije 28 godina

Nekadašnji predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Dušan Stojičić izjavio je Srni da se svi u Srpskoj moraju nadahnjivati porukama i poukama iz vremena kada je prije 28 godina osnovana Narodna skupština, te da je danas kao i tada potrebno unutrašnje jedinstvo na svim važnim nacionalnim pitanjima bitnim za dalje jačanje Republike i njen opstanak i prosperitet.
Dušan Stojičić - Foto: nezavisne novine
Dušan StojičićFoto: nezavisne novine

- Bez Republike Srpske kao pravnog i političkog okvira sigurno ovdje ne bi bilo mogućnosti za opstanak i život našeg naroda. Dakle, sigurno je to bio najveći događaj na kome treba učiti i o kojem treba govoriti mladim generacijama u Srpskoj - rekao je Stojičić povodom 28 godina od osnivanja Skupštine srpskog naroda BiH, koja je bila preteča današnje Narodne skupštine Republike Srpske.

On je ocijenio da je osnivanje Narodne skupštine među najvažnijim političkim događajima u novijoj istoriji cjelokupnog srpskog naroda, a posebno njegovog dijela koji živi zapadno od rijeke Drine, odnosno u Srpskoj.

- To je bio mudar čin, ne samo u političkom smislu, već dalekovid i dalekosežan sa stanovišta potrebe i interesa da se zaštiti srpski narod na prostorima bivše BiH koji je u tom trenutku bio egzistencijalno ugrožen - kaže Stojičić.

Formiranje te institucije koje je došlo i prije početka rata na prostoru bivše BiH, a daleko prije potpisivanja Dejtonskog sporazuma pokazuje da je Srpska u institucionalno-pravnom smislu bila stvorena i zaokružena mnogo prije i da je to učinjeno na osnovu suverenog prava naroda na samoopredjeljenje koje kao narod Srbi trajno imaju i kojeg se ne mogu i ne smiju odreći.

On je ocijenio da je uloga Narodne skupštine u toku rata i poratnom periodu bila od najvećeg mogućeg značaja za Republiku Srpsku, jer je usvojila Ustav i zakone i stvorila institucije i ustanove bez kojih jedna Republika ne može postojati.

- Zbog toga danas moramo odati priznanje tadašnjem rukovodstvu Republike Srpske koje je u političkom smislu imalo vizionarstvo i mudrost da je odmah pristupilo stvaranju tako važnih institucija koje su u proteklih 28 godina bile mjesto na kojem su donošene najvažnije i sudbonosne odluke za naš narod i njegov opstanak na ovim prostorima - rekao je Stojičić.

Danas je navršeno 28 godina od proglašenja Skupštine srpskog naroda BiH, nakon što su 14. oktobra srpski poslanici preglasani u Skupštini tadašnje SR BiH.

Na temeljima Skupštine srpskog naroda BiH nastala je današnja Narodna skupština Republike Srpske.