latinica  ћирилица
24/10/2019 |  18:39 ⇒ 21:53 | Autor: RTRS

Dodik: Palmerovo svjedočenje nije istinito

Svjedočenje specijalnog predstavnika SAD za zapadni Balkan pred američkim Senatom nije istinito i nastavak je prakse njegovih prethodnika da o BiH izvještavaju bez identifikovanja stvarnih problema kao i odgovornih za te probleme - rekao je za Srnu srpski član Predsjedništva Milorad Dodik reagujući na Palmerovu izjavu da je glavna prepreka za formiranje Savjeta ministara i slanje tzv. ANP.

Šef Predstavništva Srpske u Vašingtonu Obrad Kesić za našu TV kaže da Palmer uopšte nije na liniji zvanične politike predsjednika SAD.

Bez prava na odbranu, Milorad Dodik optužen je pred američkim senatorima da je glavni kočničar napretka u BiH. Tu „čast“ ukazao mu je specijalni diplomatski emisar za region Metju Palmer koji je prihvatio sarajevski narativ da je uslov za formiranje Savjeta ministara slanje tzv ANP. I ne čudi jer je samo dan pred obraćanje Senatu, razgovarao sa Denisom Zvizdićem u Vašingonu.

- Pokušavamo izvršiti pritisak da se formira Savjet ministara BiH i da se pošalje ANP. Glavna prepreka tome je Milorad Dodik koji blokira sve što bi dovelo do napretka - rekao je Palmer.

Da je samo rekao istinu zbog čega BiH godinu dana nakon izbora nema vlast, ne vjerujem da bi mu iko u Senatu povjerovao da jedan čovjek, jedan narod, jedna Republika može da bude prepreka bilo čemu, a najmanje napretku. Napredak Republike Srpske i BiH u našem je interesu, a ne SAD, Rusije, Turske ili bilo koje druge velesile - odgovorio je Dodik na Palmerove optužbe.

- Metju Palmer pred Senatom sigurno ne bi mogao izgovoriti čuvenu rečenicu, koju svjedoci pred američkim pravosuđem izgovaraju, a ona kaže - govoriću istinu, samo istinu i ništa osim istine, a potom izgovoriti sve što je izgovorio. Palmerovo svjedočenje nije istinito, jer da jeste morao bi da kaže članovima Senata zbog čega SAD ili bilo ko drugi sa strane pritišću da se formira vlast, kada je formiranje vlasti nakon demokratskih izbora uobičajena procedura u svakoj državi - smatra Dodik.

Palmerove poruke u Senatu pokazale su razlike u američkom i evropskom pristupu BiH. Zvanični Vašington uporno „gura“ BiH ka NATO-u, dok Brisel poručuje da formiranje vlasti ne treba ničim uslovljati, pa ni slanjem tzv ANP-a. Vrijeme će tek pokazati za čiji interes lobira Palmer - poručuju zvaničnici Srpske.

- Јa sam iznenađen i razočaran onim što je rekao Palmer. Јer nema nijednog argumenta da je to tačna. Savjet ministara nije formiran je postoji bazni problem između Bošnjaka i Hrvata. Drugo pitanje o kojem govori Palmer je taj ANP , kakve to ima veze sa formiranjem Sabvjeta ministara, da li to SAD administracija stoji iza političkih ucjena - istakao je Petar Đokić predsjednik Socijalističke partije Republike Srpske.

Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić smatra da je Dodik targetiran sam,i kao alibi da se oskrnavila Republika Srpska.

- Nije to da njega neko voli ili ne voli već je procijenjeno da je njegovim uklanjanjem ili slabljenjem lakši posao destabilizacije Republike Srpske - smatra Stevandić.

Šef Predstavništva Republike Srpske u SAD Obrad Kesić uočava da je Palmer tokom zvaničnog svjedočenja na umjeren način govorio o BiH ,bez prijetnji, osuda i prozivanja. Međutim, tokom rasprave u Senatu na površinu su isplivala njegova iskrivljena viđenja stanja na Balkanu i frustracije Srbima, mada je srpski zet.

- To direktno ide u sukob pozicijama samog predsjednika Trampa koji govori da u budućnost nema mjesta za globalizam već za nacionalne države ,ta poruka očigledno nije dostigla do Palmera. Bitno je da naglasimo da postoji sukob između zvaničnog stava koji je On iznio u pisanoj i ono što je On odgovarao o ličnom viđenju situaciji na Blakanu. To što je on lično želio ne znači da ima podršku za takvu agresivnu politiku - rekao je Kesić.

I srpski član Predsjedništva primjećuje da Palmer ne slijedi politiku svog predsjednika da budućnost pripada suverenim i nezavisnim nacijama, koje štite svoje građane, poštuju susjede i razlike, što svaku zemlju čini posebnom i jedinstvenom, ističući da on ne radi ništa više od ovoga što je rekao Donald Tramp. Proputovavši sva "žarišta" u regionu i dijeleći „packe“ lokalnim političarima, posebno u Beogradu i Banjaluci, Palmer je već opravdao medijsku titulu "Holbruk 21. vijeka".